AK Parti İstanbul Milletvekili Doğan Kubat ve arkadaşlarının verdiği ve önümüzdeki hafta Genel Kurul'da görüşülecek kanun teklifi ile '80 yıl' saklanan adli sicil kaydı süresi 'azami 30 yıla' düşürülecek. Yüz kızartıcı ve devlete karşı işlenen suçlarda mahkemelerden memnu hakların iadesi kararı alınırsa sicil kaydı 15 yıl sonra silinecek. Zimmet, hırsızlık, trafik kazası gibi mahkumiyetlerde ise kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren 5 yıl geçmesiyle sicil kaydı tamamen silinecek. Sicil kaydının arşivlenmesi hiçbir şartta 30 yılı geçemeyecek ve 30 yılın sonunda kişinin sabıka kaydı otomatik olarak silinecek. 

Adli Sicil Bankası'nda halen 5 milyon 495 bin 46 kişiye ait 6 milyon 843 bin 133 suç kaydı bulunuyor. Kanun teklifinin yasalaşması ile birlikte bunlardan 1 milyon 826 bin 992 suç kaydı silinecek. Bu kapsamda 129 suç kaydı 30 yılı geçtiği için, 542 bin suç kaydı, mahkemeler hakları geri verdiği için kayıtlardan düşecek. Silinecek 769 bin suç kaydı ise 'erteli olup karar tarihi 2007 öncesinde olanları' kapsayacak. 

Kanun teklifinin yasalaşması halinde ayrıca işe girmek gibi çok sayıda başvuruda istenen sabıka kayıtları savcılıklarla birlikte tüm kaymakamlıklarca da verilebilecek. Böylece halen 699 yerden sabıka kaydı alınması mümkünken bu sayı bin 591'e çıkacak. 

Sporda Şiddet Yasası yine değişiyor 

Komisyonda AK Parti, CHP ve MHP'li vekillerin verdiği ortak önerge ile Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'da değişiklik yapılacak. Mevcut kanunda elektronik kart uygulaması ile kamera ve benzeri teknik donanımın, Spor Toto Süper Lig müsabakalarının gerçekleştirildiği stadyumlarda 14 Nisan 2012 tarihine kadar kurulması öngörülürken, bu süre 14 Nisan 2014 tarihine uzatılacak. Spor kulüplerinin e-bilet sistemine geçemedikleri için kanunda değişiklik yapıldı. Mevcut kanuna göre bu yükümlülükleri yerine getirmeyen Spor Toto Süper Lig kulüplerine, her bir müsabaka için 100 bin lira idari para cezası verilecekti. 



Zaman