Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) tutukluluk süresini sınırlayan 102. maddesinin yürürlüğe girmesi, yargının içinde bulunduğu durumu gün ışığına çıkardı. Öyle ki geçtiğimiz yıl Yargıtay'daki bir milyon 212 bin dosya işleme alınmadı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nda bulunan 635 bin dosyadan 100 bin adedinin ise kayıtlara girmediği öğrenildi. Başsavcılık, bu dosyaları kapağını bile açmadan Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'ne gönderdi. Cinayet işleyen ve terör suçlarına karışan birçok sanığın davalarına bakılamadığı için salıverilmesi tepki çekerken, dava dosyalarının devlet arşivlerinde tutulması büyük çelişki oluşturdu.

Daha önce Yargıtay'ın iş yükü sebebiyle PTT'den 3 ay boyunca 2 bin dosyayı alamadığı ortaya çıkmıştı. Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker de dosya koyacak yer bulamadıklarını belirtmişti. Adalet Bakanlığı verilerine göre bir davanın hükme bağlanması 4,5 yılı buluyor. Bu sürenin yaklaşık 1,5 yılı savcılık ve ilk derece mahkemelerinde, geriye kalan 3 yılı ise Yargıtay'da geçiyor.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı-lığı'nda 635 bin, ceza dairelerinde 372 bin, hukuk dairelerinde 203 bin dosya, görüşülemeyerek sonraki yıla devretti. Yargıtay Başsavcılığı'nda incelenemeden devreden 100 bin dosyanın, Yargıtay depolarında yer olmadığı gerekçesiyle Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'nün depolarında tutulduğu belirtildi. Yargıtay Başsavcılığı, 2010 yılında 216 bin dosyayı inceleyerek ceza dairelerine gönderdi. Adalet Bakanlığı'nın 2009 verilerine göre bir davanın kesin hükme bağlanması 4,5 yılı buluyor. Bu sürenin yaklaşık 1,5 yılı savcılık ve ilk derece mahkemelerinde, geriye kalan 3 yılı ise Yargıtay'da sürüyor. Davanın bozulması halinde ise kesinleşme süresi katlanıyor. Savcılığın soruşturma safhası 310, mahkemedeki kovuşturma aşaması ise 270 gün sürüyor. Mahkemenin hükmü tarafların temyizi üzerine Yargıtay'a gidiyor. Başsavcılık'ta bir dosya bir yıl 4 ay bekliyor. Ceza dairelerinde ise bekleme süresi 1 yıl. Bazı dosyalar itiraz üzerine Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na gidiyor. Burada ise dosyanın ortalama bekleme süresi 5,5 ay.



Zaman