Türk Büro-Sen ve Büro Emekçileri Sendikası’nın 27 Şubat’taki ortak eylemi nedeniyle emeklilik ve nüfus işlemleri, adliyelerde duruşmalar yapılamayacak, vergi toplanmayacak. Memurlar, protesto için Maliye Bakanlığı’na yürüyecekler.

Türk-Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, eyleme Büro-Memur-Sen’in de davet edildiğini ancak kendilerinden henüz yanıt alınmadığını söyledi. Kendilerinin yaklaşık 45 bin, Büro Emekçileri Sendikası’nın da 35 bin üyesi olduğunu belirten Yokuş, Büro-Memur-Sen’in eyleme resmi olarak katılım kararı alması bile üyelerinin destek vermesini beklediklerini söyledi. Böylece büro işkolundaki yaklaşık 100 bin memurla 27 Şubat’ta eylem yapacaklarını belirtti.

FAZLA MESAİLER KESİLDİ, MAAŞLAR 400 LİRA DÜŞTÜ

1 Ocak 2013 tarihinden itibaren kamuda ‘fazla mesai’ uygulaması kaldırıldı. Bunun sonucunda Maliye, Adalet, İçişleri Bakanlıklarında görev yapan memurlar aylık 300 ila 400 liralık gelir kaybına uğradılar. Türk-Büro-Sen Başkanı Yokuş, Adalet Bakanlığında memurların yoğun çalışma nedeniyle yıllık izinlerini bile kullanamadıklarını belirtirken, “Şimdi fazla mesailer kaldırıldı.

Peki o zaman bunlar çalıştırılmayacak mı? Fazla çalışma yerine izin verilecekse buna da razıyız ama normal izinlerini bile kullanamazken fazla izni nasıl kullanacaklar? Vergi aylarında vergi daireleri normal mesai saatiyle nasıl vergi toplayacak? Şimdi önümüzde 2-B arazilerin satışı var. Milyonlarca işlem nasıl yürüyecek? Anayasa’nın memura angarya iş yaptırılamayacağına dair hükmü varken, fazla mesaisiz ve izinsiz memur nasıl çalıştırılacak” diye sordu.

Yokuş, fazla mesai uygulamasının kaldırılarak, Bakanlar Kurulu’na yetki verilmesini sağlayan 666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini anımsattı. Dolayısıyla uygulamanın yasal dayanağının da kalmadığını dile getiren Yokuş, ancak mahkemenin hükümete yeni düzenleme yapmak için 9 ay süre tanıdığına dikkat çekti. Bunun da Eylül ayına tekabül ettiğini belirten Yokuş, bu süre içinde memurların fazla mesaisiz çalıştırılmaması gerektiğini söyledi.

“İŞ GÜVENCEMİZ KALDIRILMAK İSTENİYOR”

Hükümetin, 10 yıldır uyguladığı kamu çalışanları politikasının olumsuzluklarına işaret eden Yokuş, bunlardan birinin de memurların iş güvencesinin kaldırılması olduğunu belirtti. Bunun her fırsatta hem hükümet üyelerince hem de TBMM Anayasa değişikliği komisyonunda sürekli gündeme getirildiğini ifade eden Yokuş, “Anayasa’nın 128.maddesi değiştirilerek kamu çalışanlarının İş güvencesi ortadan kaldırılmak isteniyor” dedi.

MALİYE’YE YÜRÜYECEKLER

“Kimse bizden sabırlı olmamızı istemesin” diyen Yokuş, 27 Şubat’ta Ankara’da Maliye Bakanlığı’na yürüyeceklerini, diğer illerde de vergi daireleri ile defterdarlıklar önünde toplanılacağını söyledi.  “Biz çalışmazsak adliyede duruşma olmaz, Maliye’de vergi toplanmaz, nüfus cüzdanları verilmez, emeklilik işleri yapılmaz” diyen Yokuş, “Hizmet kolumuza bağlı 43 kamu kurum ve kuruluşunda; fazla mesailer için, ek ödemelerin emekliliğe sayılması için ve güvencemize el sürdürmemek için üretimden gelen hizmet gücümüzü kullanacağız” diye konuştu.

NEDEN İŞ BIRAKIYORLAR?

-Kamuda iş yoğunluğu ve personel yetersizliği gibi gerekçelerle fazla mesai çalışması yapıldığı halde 02 Kasım 2011 tarihinde çıkartılan 666 Sayılı KHK ile 01 Ocak 2013 tarihinden itibaren kaldırılan fazla mesai ücretlerinin çalışanlara ödenmesi,
-Memurun iş güvencesinin kaldırılmak istenmesi
-Ücret adaletsizliğinin giderilmesi,
-Ek ödeme ve her türlü ücretin emekliliğe dahil edilmesi,
-Özelleştirme ve taşeronlaşmaya son verilmesi,
-4/B - 4-C uygulamasına son verilmesi,
-Uluslararası normlarda Toplu Sözleşme ve Grev Hakkı verilmesi
-Vergide adalet sağlanması,
-Hükümet ve bürokrasi tarafından yapılan sendikal ayrımcılığa dur denilmesi,
-Kamudaki kadrolaşmaya son verilmesi.


Aysel ALP