23. MADDE:

Meclis Genel Kurulu'ndaki gizli oylamaya 409 milletvekili katıldı. Oylamada 334 kabul, 73 ret oyu kullanıldı; 1 oy boş çıktı, 1 milletvekili de çekimser kaldı.

Teklifin 23. maddesiyle Anayasa'nın, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısını düzenleyen 159. maddesinde değişiklik yapılıyor.

Bu kapsamda, HSYK'nın halen 7 olan üye sayısı 22'ye, 5 olan yedek üye sayısı ise 12'ye çıkarılıyor.

Birinci turda, teklifin 23. maddesine ilişkin gizli oylamaya 409 milletvekili katılmış; oylamada 336 kabul, 72 ret oyu kullanılmış; 1 oy da boş çıkmıştı.

24. MADDE:

Teklifin 24. maddesi de 71 ret oyuna karşı 336 oyla kabul edildi. Genel Kurulda gizli oylamaya 407 milletvekili katıldı. Oylamada 336 kabul, 71 ret oyu kullanıldı.

Teklifin 24. maddesiyle Anayasa'nın 166. maddesinde değişiklik yapılarak "Ekonomik ve Sosyal Konsey" Anayasa kapsamına alınıyor. Birinci turda, teklifin 24. maddesine ilişkin gizli oylamaya 409 milletvekili katılmış; oylamada 340 kabul, 69 ret oyu kullanılmıştı.

25. MADDE:

Teklifin 25. maddesi de 337 oyla kabul edildi. Bu maddeyle Anayasa'nın, 12 Eylül dönemindeki Milli Güvenlik Konseyi üyeleri ile bu dönemde kurulan hükümetler ve Danışma Meclisi'nde görev alanların yargılanmasını önleyen, geçici 15. maddesi yürürlükten kaldırılıyor.

Erdoğan'ın mal varlığı bugün de tartışıldı

Genel Kurulunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "malvarlığı" konusunda dün başlayan tartışma bugün de sürdü. CHP'li milletvekillerine tepki gösteren AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zülfikar İzol, güçlükle Genel Kurul dışına çıkarıldı.

Teklifin "Ekonomik Sosyal Konsey"in Anayasa kapsamına alınmasını öngören 24. maddesi ile ilgili önergeler nedeniyle söz alan CHP Sinop Milletvekili Engin Altay, dün "Erdoğan'ın dünyanın en zengin 8. başbakanı" olduğunu söylediğini, verdiği bilginin doğru olduğunu, ancak kaynak konusunda yanlış bilgi verdiğini söyledi.

Altay, krallar, kraliçeler, prensesler, sultanlar düşülünce Başbakan Erdoğan'ın 1 milyon 800 bin dolar gelirle 8 ya da 9. en zengin Başbakanı olduğunu ileri sürdü.

Altay, AK Parti sıralarından yoğun laf atmalar üzerine, "Konuya ilişkin araştırma önergesi vereceğiz. Biraz onurunuz varsa destek verirsiniz" dedi. AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, sataşma olduğu gerekçesiyle söz adı.

Canikli, kürsüye geldiğinde, AK Parti'li İzol, bağırarak ve sıralara vurarak Altay ve CHP milletvekillerine tepki göstermeye başladı. Bazı AK Parti milletvekillerinin sakinleştirmeye çalıştığı İzol, bağırmayı ve tepki göstermeyi sürdürdü.

Başkan Mehmet Ali Şahin, milletvekillerinden İzol'u salondan çıkarmalarını istedi. İzol, güçlükle Genel kurul dışına çıkarıldı. Kulise çıkarılan İzol, burada da sakinleştirilmeye çalışıldı. Kuliste bir süre dinlendirilen İzol, milletvekillerinin nezaretinde bahçeye çıkarıldı.

İzol, Erdoğan'ın elini öpmek istedi

İzol, daha sonra tekrar kulise gelerek, Genel Kurul çalışmalarını televizyondan izleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanına gitti ve elini öpmeye çalıştı. Ancak Başbakan Erdoğan, buna izin vermedi. Erdoğan, İzol'u yanına oturtarak, bir süre sohbet etti. Bu arada İzol'un incinen sağ eli, buz tedavisi uygulandıktan sonra sarıldı.

İzol'un çıkarılmasından sonra konuşmaya başlayan Canikli, Altay'ın dünkü konuşmasını düzelttiğini belirterek, "Yanlış kaynaktan bilgi aldığını söyledi ve sıralamanın yanlış olduğunu belirtti. Dolayısıyla konuşmasında iddiasının yalan olduğunu ikrar etti" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın sözü edilen listede alttan 3. sırada olduğunu belirten Canikli, "İddianın asılsız olduğu ortaya çıktı. Biz Sayın Baykal'ın mal varlığını açıklamasını bekliyoruz. Dünyada ana muhalefet liderleri arasında zenginlik bakımından kaçıncı sırada? Onu bekliyoruz" dedi.

Yine sataşma gerekçesiyle söz alan CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, önümüzdeki hafta Başbakan, bakanlar ve çocuklarının mal varlıkları ile ilgili Meclis Araştırma Önergesi vereceklerini belirterek, "Sayın Başbakan'ın aldığı aylıklar, çalıştığı şirketler belli, ödedikleri vergiler belli. Toplarsınız. Herkes çıkar izah eder. Olur biter. Bu kadar basit bir olayı uzatmanın mantığı yok" diye konuştu.

Önergenin Erdoğan'ın mal varlığı ile ilgili kuşkuları ortadan kaldırmaya yönelik olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, "Bizim getirdiğimiz araştırma önergesine evet derseniz size saygı duyacağız. Önergemizi reddederseniz bu tartışmalar devam eder" dedi.

Erdoğan'ın mal varlığını bildiklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Biz kaynağını merak ediyoruz, Sayın Canikli. Mal varlığını açıklamaktan, alın teri ile kazanılan paradan kimse korkmamalıdır" diye konuştu.

Başkan Şahin, sataşma nedeniyle söz isteyen AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç'a söz vermeyerek tartışmayı bitirdi.

25. madde görüşmelerinde gerginlik

Öte yandan, 12 Eylül darbesinin yapanların yargılanmasını engelleyen geçici 15. maddeyi kaldırmayı öngören 25. maddenin görüşüldüğü sırada da tartışma çıktı.

AK Parti Tokat milletvekili Zeyid Aslan'ın konuşması sırasında muhalefet partilerini 12 Eylül'ü gerçekleştirenlerle yüzleşememekle suçladı ve bu maddenin kabulü için herkesin oy kullanması gerektiğini söyledi.

Muhalefet partilerinin sürekli olarak 12 Eylül karşıtı söylemlerle oy aldığını ancak buna ilişkin bir politika geliştirmediğini iddia eden Zeyid Aslan'a muhalefet milletvekilleri tepki gösterdi. Konuşmasına verilen ek sürenin dolmasına rağmen, mikrofonunun kapatılmaması üzerine milletvekilleri Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin'e tepki gösterdiler. AKP'li Aslan'ın mikrofonunun kapatılmasına rağmen kürsüde konuşmaya devam etmesi üzerine de, milletvekilleri, Aslan'ın kürsüye işgal ettiğini savunarak kürsüye gelmek istediler. Milletvekillerinin, Mehmet Ali Şahin tarafından uyarılmasına rağmen gergin ortam güçlükle yatıştırıldı.(Cnn Türk)