Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 12 Eylül 1980 askeri darbesiyle ilgili dönemin Genelkurmay Başkanı Kenen Evren ve Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı davanın 14. duruşması dün görüldü. Taraf avukatların ve müdahillerin hazır bulunduğu duruşmada, savcı Cemil Tuğtekin'in Gebze'ye atanması nedeniyle yerine Savcı Şükrü Cüneyt Hamdovalı katıldı.

"Çok gizli" belge

Vatan'ın haberine göre; Genelkurmay Başkanlığı'nın, 10 Haziran 2013'te Bayrak Harekat Direktifi'nin bir suretini ve eklerini 3 klasör halinde mahkemeye gönderdiğini belirten Mahkeme Başkanı Süleyman İnce, bir önceki celse Genelkurmay'da çalıştığını iddia eden Hasan Duman isimli askerin gönderdiği ihbar mailiyle ortaya çıkan "Çok gizli" ibareli Yurt-Kor isimli planlama direktifiyle ilgili Genelkurmay'ın, Genelkurmay Başkanlığı'nın belgelerini "devlet sırrı" niteliğinde değerlendirdiğini, bu nedenle mahkemenin sadece inceleme yapabileceği yönünde görüş bildirdiğini belitti.

Komünizm, Kürtçülük...

İnce, mahkemenin istediği doğrultusunda söz konusu belgenin 13 Haziran'da incelenerek tutanak altına alındığını belirterek, tutanakta, "komünizm, Kürtçülük, ırkçılık, irtica gibi iç tehditler, halka yapılacak gizli ve açık telkinler neticesinde halk ayaklanması faaliyetleri, politik durum, düşman kuvvetler, dost kuvvetler, TSK'nın bütünlüğünü bozmak ve bünyesinde zaafiyet yaratmak amaçlı grupların faaliyetleri" gibi değerlendirmelerin yer aldığını belitti.

'Gizlilik kaldırılsın'

Duruşmada söz alan müdahil avukatlarından Aydın Erdoğan, Yurt-Kor belgesinin, darbeye giden sürecin hazırlığının parçası olduğunu ifade ederek, "belgenin, suçu işleyenler ve haleflerince devlet sırrı diye nitelendirilmesinin, suç delillerini gizlemek olarak değerlendirilmesi gerektiğini" kaydetti. Belgelerin tekrar gönderilmesini talep eden avukatların talepleri ise reddedildi.

Müdahil avukatlardan Mehmet Horuş belgeler içinde fişlemelerin yer aldığını belirterek, "Ciddi bir fişleme listesi var.

Fişlenenler arasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yanı sıra direnişe katılan işçiler bile var. 1979'da bütün yurttaşlar, mezheplerine kadar, haritalarla tespit edilerek fişlenmiş" dedi. Horuş, Gül'ün Adapazarı'nda asistanlık yaptığı sırada fişlendiğini, kendisinin bu durumu Can Dündar'la yaptığı bir röportaj sırasında doğruladığını söyledi.

Avukat Öztürk Türkdoğan ise son belgelerin, 12 Eylül döneminde "düşman ceza yargılaması yapıldığını açık biçimde gösterdiğini" ifade ederek, bu döneme ilişkin bütün yargılamaların yenilenmesi gerektiğini dile getirdi.

Mütalaa 27 Eylül'de

Mahkeme, "Bayrak Harekat Direktifi" belgeleri arasında bulunan "Sivil İşler Koordinasyon Grubu"na ve "MGK Genel Sekreterlik Personeli"ne ilişkin bilgi ve belgelerin Genelkurmay Başkanlığı'ndan sorulmasına karar verdi. Mahkeme, esas hakkında mütalaanın hazırlanması ve sanıkların duruşmada telekonferans yöntemiyle hazır edilmesine karar vererek, duruşmayı 27 Eylül'e erteledi