Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresinin 5 yıl mı, 7 yıl mı olacağına YSK'nın değil, TBMM'nin karar vermesi gerektiğini savundu.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Gazeteci Ömer Şahin'in Kanal A'daki "Görüş Farkı" programında konuştu.

-"BİN 200 HAKİM VE SAVCI ALINACAK"-

Yargının iş yükünü hafifletmeyi hedeflediklerini belirten Adalet Bakanı, 2011 yılında 4 ayrı sınav açılacağını, 300'ü avukat toplam bin 200 hakim-savcı alınacağını bildirdi.

-HABERAL'IN ODASININ ARANMASI-

Adalet Bakanı, Prof.Dr.Mehmet Haberal'in odasının aranmasına, "Devam etmekte olan dava hakkında hakim, savcıların yaptığı işlemi değerlendirmemiz doğru olmaz. Anayasamız buna müsaade etmiyor" diyerek yorum yapmaktan kaçındı.

-12 EYLÜLCÜLER YARGILANABİLECEK Mİ?-

Adalet Bakanı Ergin, darbecilerin yargılanması için 400 civarında suç duyurusu yapıldığını, bunların Ankara Başsavcılığında olduğunu belirterek, "Bütün bunlara karar verecek olan siyaset kurumu değil,yargısal süreçtir. Bu süreç siyasetçilerin arzusuna göre şekillenemez. Bu ülkede Anayasayı rafa kaldıranların yaptıklarının yanına kar kalmayacağının bilinmesi, böyle bir ayıbın Anayasa'dan çıkarılması çok önemliydi" dedi.
Suç ve suçluyla mücadelenin Anayasal görev olduğunu vurgulayan Ergin, "Bu ülkede faili meçhuller, toplum mühendisliği, kitlesel eylemler yok muydu? Bunların bir tarihten sonra kesilmesini nasıl izah edeceğiz? Patlayıcılar, planlar mantar gibi türüyorsa bunlar oyuncaktan mı ibaretti? En son İstanbul'dan bir savcı, Gölcük'e gitti, gizli bölmelerde planlar, dokümanlar buldu. Bunlara dayalı kazılardan patlayıcılar, silahlar çıktı. Bütün bunlar nereye konacak? Bu tür organizasyonlarla mücadele etmek hukukun, yargının birinci görevidir" dedi.

-"KOALİSYONLARDAN TÜRKİYE'NİN GÖRDÜĞÜ BİR HAYIR YOK"-

Son günlerdeki koalisyon tartışmalarına da Adalet Bakanı, "Böyle bir beklentimiz, kaygımız yok. Koalisyonlardan Türkiye'nin gördüğü tek bir hayır da yoktur. Türk toplumu güçlü iktidar istiyor. Biz çalışacağız, takdir yüce milletimizindir" dedi.

-GÜL'ÜN GÖREV SÜRESİ-

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresinin 5 yıl mı yoksa 7 yıl mı olacağı tartışmasına ise Adalet Bakanı Sadullah Ergin, bu konuda son sözü YSK'nın değil de TBMM'nin vermesi gerektiğini söyledi. Meclis'in karar verebilmesi için intikal kanununun çıkması gerektiğini vurgulayan Ergin, "Seçimlere kadar çıkmayacağı belli oldu. İlk Anayasa değişikliği seçim sonrası olur. O pakette değerlendirilebilir. Benim kanaatim, bu işin YSK'ya bırakılmaması yönündedir" dedi.(ANKA)
(MG/ÖMR)