Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun (HSK) 2 önemli kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. HSK, referandum ile kaldırılmasına karar verilen askeri mahkemelerin yerine bakacak adliye mahkemelerini belirledi. HSK'nın kararına göre, ağır cezalık askeri suçlara adliyelerde bulunan 1 No'lu ağır ceza mahkemeleri, asliye cezalık suçlara 2 veya 3 No'lu asliye ceza mahkemeleri bakacak. Gazete Habertürk'ün haberine göre HSK, terör örgütlü suçlardaki artışı dikkate alarak, 14 ilde 16 ağır ceza mahkemesine daha bu suçlara bakma yetkisi tanıdı.

HSK 1. Dairesi, mahkemelerin iş yoğunluğunu, davaların niteliğini ve kapsamını dikkate alarak Terörle Mücadele Kanunu'nun kapsamına giren suçlara bakmak üzere ilave ihtisas mahkemeleri belirledi. Kurulu olup faaliyete geçirilmesi öngörülen Diyarbakır 9 ve 10, Gaziantep 9 ve 10, Hakkari 3, İzmir 16, Konya 9, Kütahya 3, Mardin 4, Muğla 3, Sakarya 5, Samsun 4, Şanlıurfa 6, Şırnak 3, Tekirdağ 3 ve Trabzon 3. Ağır Ceza Mahkemelerinin terör suçlarıyla ilgili davalara bakması kararlaştırıldı.

ASKERİ SUÇLAR

HSK, kaldırılan askeri mahkemelerin dosyalarına hangi mahkemeler tarafından bakılacağını da belirledi. Buna göre, ağır ceza mahkemelerinin görev alanına giren suçlar yönünden, bir ağır ceza mahkemesi olan yerlerde bu mahkeme, birden fazla olan yerlerde ise 1 No'lu ağır ceza mahkemesi ilgili davalara bakacak. Asliye mahkemelerinin görev alanına giren suçlarda ise 2 ya da daha az asliye ceza ahkemesi olan yerlerde 1 No'lu asliye ceza mahkemesi, 2'den fazla olan yerlerde 3 No'lu asliye ceza mahkemesinin ilgili davalara bakması kararlaştırıldı.