KARA Havacılık Komutanlığı’ndaki darbe faaliyetine katılan 155 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamede, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) kararıyla tuğgeneralliğe terfi ettirilen, 29 Temmuz 2016’da da Kara Havacılık Komutanlığı’na atanan İdris Feyzi Okan da sanıklar arasında yer aldı. Ocakta tutuklanan ve geçen ay ihraç edilen Okan’ın örgütün talimatı doğrultusunda darbe girişimi sırasında evine gittiği, o gece talimat almak isteyen personelinin kendisine ulaşamadığı belirtildi. Okan’ın darbe girişiminden önceden haberdar olduğu ve girişimi yöneten kişilerle görüşmeler yaptığının güvenlik kameralarına yansıdığı da anlatıldı.

HELİKOPTER SEVKİNİ SÖYLEMEDİ
İddianamede Okan’ın iki kardeşinin de FETÖ ile bağlantısı bulunduğu belirtildi. Okan’a ait cep telefonu üzerinde yapılan incelemede, olay gecesi saat 22.30 ile 06.41 arası telefonunun kapalı olduğu anlatılarak, “Şüphelinin 1’inci Kara Havacılık Alay Komutanı olmasına rağmen olay gecesi emrindeki hiçbir askeri birlik komutanı ya da askerle telefon irtibatında bulunmadığı görülmüştür” denildi. Okan’ın, askeri darbe planlaması kapsamında 2 adet Atak helikopterin Malatya’dan Ankara’ya gönderileceği konusunda bilgi sahibi olduğu ve bunu dönemin Kara Havacılık Komutanı Tümgeneral Hakan Atınç’a bildirmediği ifade edildi.

TELEFONUMDA TEKNİK ARIZA VARDI
15 Temmuz akşamı şüphe üzerine ani bir denetim yapan Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak’ın birlikte bulunduğu sırada helikopterlerin uçuş hattında ve park alanında uçuşa hazır bekletildiği, Tümgeneral Hakan Atınç’ın, “Kuvvet Komutanımızın verdiği emri değerlendirelim” talimatına Okan’ın uymadığı iddiası yer aldı. Tümgeneral Atınç, darbe girişimi başlayınca rehin alınmıştı. Şüpheli Murat Bolat ifadesinde “Yarbay Halil Gül bana Feyzi Okan’ın da darbenin içinde olacağını, haberi yokmuş gibi davranacağını, evine gideceğini ve telefonunu kapatacağının söyledi” dedi. Okan ise ifadesinde, “Telefonumun teknik bir arızası vardı. Bu sebeple bazı arayan numaralara cevap vermediğim de oldu. Makama tahsisli cep telefonum ise sürekli açıktı, ancak sessizdeydi, şarjı bitip kapanmış olabilir” diye konuştu.

Hürriyet