FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi öncesi 191 bin 423 olan tutuklu ve hükümlü sayısı, infaz düzenlemeleri ile 50 bin kişinin salıverilmesine rağmen 229 bine ulaştı. Tutuklu ve hükümlülerin sayısında son 5 yıldaki artış ise 97 bini buldu. Tutuklu sayısının 2018 sonu itibarıyla 275 bine çıkacağını öngören Adalet Bakanlığı, 45 yeni cezaevini tamamlamayı planlıyor.

Gazete Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre, yeni cezaevleri; isyan ve rehin alma gibi olayların yaşanmaması için 1, 2 ya da 3 kişilik odalar şeklinde inşa edilecek. Türkiye’de 291 kapalı ceza infaz kurumu, 70 müstakil açık ceza infaz kurumu, 3 çocuk eğitimevi, 8 kadın kapalı, 5 kadın açık, 7 çocuk kapalı ceza infaz kurumu olmak üzere toplam 384 cezaevi bulunuyor. Toplam kapasite ise 207 bin 339 kişi. Dolayısıyla 22 bin dolayında kapasite fazlası tutuklu ve hükümlü var.

CEZAEVLERİNDE ÜCRETSİZ PED KAMPANYASI

Türkiye’deki kadın mahkûmların kişisel ihtiyaçlarını dile getiren bir kampanya başlatan Hapiste Kadın Ağı üyesi kadınlar, 1 Kasım’da TBMM’de bazı milletvekilleriyle görüşerek tutuklu kadınlara ücretsiz ped hakkının yasal güvenceye alınması konusunda taleplerini ifade etti. Gazete Habertürk'ten Sedef Say'ın haberine göre, Avrupa hapishane kuralları kadınların kişisel ihtiyaçları için özel düzenlemeler yapılmasını öngörürken, BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi ile Dünya Sağlık Organizasyonu raporuna göre dünyadaki birçok hapishane kadınların regl dönemlerinin ihtiyaçlarını karşılayamıyor.