Türk siyasi tarihinin ilk darbesi olan 27 Mayıs'ın 50. yıldönümünde, darbenin baş aktörleri olan 37 kişilik Milli Birlik Komitesi (MBK) üyesi Kurmay Yüzbaşısı olan Numan Esin, çarpıcı açıklamalar yaptı. Darbenin ardından gerçekleştirilen idamlara karşı olduklarını savunan Esin, dönemin Başbakanı Adnan Menderes ile bakanları Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu’nun yurtdışına gönderilmeleri gerektiğini söyledi.

27 Mayıs üzerine gerçekleştirilen bir panelde ilk kez tarihi itiraflarda bulunan MBK üyesi Esin, ihtilallerin ulusların hayatında istisna da olsa olduğunu söyledi. Sosyal olayların çağının şartlarıyla değerlendirilmesi gerektiğini belirten Esin, "Elbette ki bugünkü şartlar içerisinde duygusal düşündüğünüz ve yaşadığınız vakit ihtillallerin getirdiği acı sonlar toplumlar ve fertler üstünde son derece üzücü neticeler getiriyor. Ama bunlar toplumsal olaylardır. Biz buna devrim diyoruz. Çünkü, Türkiye 1960'a doğru adım adım yoksulluk içerisinde gitti" dedi.

AMBOLE OLMAYACAĞIZ

1958'in son aylarına kadar ihtilale inandığını söyleyen darbeci subay Esin, süreci ise şöyle anlattı: "Harp Okulu'nda bize ordunun siyaset dışı kalmasını öğrettiler. Siyaset yapmak isteyen ayrılsın dediler. Uzun bir istişareden sonra; tarafsız olacak siyasi partilerden herhangi birisine ambole olmayacağız dedik. Plan ve programı olacak dedik. 1959 yılının sonbaharında ihtilale katılmamız kesinleşti. Kimseyle konuşmuyoruz, not almak veya dosya hazırlamak ihtilalciliğin zaten tekniğine aykırı şeyler. Bu genç ekip, iktidarı CHP'ye teslim etmemek kararıyla ihtilale katıldı. İhtilali ordu yapıyorsa halkın yarısına dost yarısını düşman edemezsiniz çünkü bu halkın ordusu."

AĞIR HÜKÜMDÜ!

İdamlarla ilgili ilk kez itiraflarda bulunan Esin, kendisinin 14'ler grubunda yer alarak yurtdışına gönderildiğini söyledi. Bu nedenle idam kararlarını onaylamadığını savunan Esin, "İhtilal oldu iktidar sahipleri tutuklandı. Ancak biz, bunların yurtdışına gönderilmesi taraftarıydık. Bakanlar Kurulu’nun ileri gelenleri, Başbakan, Fatin Rüştü, Hasan Polatkan... Bir de tahkikat komisyonunun azgın sayılan birkaç üyesini gönderelim diyorduk. Diğerlerini de köylerine gönderelim ve üç senelik planlama yapalım. Yeni bir Anayasa ile referandumda halkın oyunu alalım dedik. Ama böyle ağır bir hükümle mahkum edilmelerine karşı çıkıyorduk" şeklinde konuştu.

55 Ağa, bakanın iş güzarlığı

55 Ağa sorunu olarak bilinen ve Doğu ile Güneydoğu'daki aşiret reisleri ile bölgenin ileri gelen Kürt ailelerinin tutuklanarak Sivas'a gönderilmesinde dönemin İçişleri Bakanı'nı suçlayan MBK’nın Kurmay Yüzbaşısı Numan Esin şunları söyledi: "O bizim İçişleri Bakanımız Muharrem İhsan Kızıloğlu'nun işgüzarlığı. Biz ona dedik ki ne diye tutukluyorsun ya bu adamlar isyan mı ediyor sana? Efendim tedbir alıyoruz dedi. Ama senin aldığın bu tedbir bizim ilerideki başarımızı gölgeleyen bir olay. Cemal Gürsel ile konuşuyorlar ve Güneydoğu'da isyan olur falan diyorlar. 55 Ağa sorununa biz müthiş içerledik ve o içişleri bakanını bizim arkamızdan postaladılar.

Numan Esin kimdir?

27 Mayıs 1960 İhtilali'ne İstanbul'da 1. Ordu Karargahı'nda Harekat Başkanlığı'nda Kurmay Yüzbaşı olarak görevli olduğu sırada katıldı.13 Kasım'da İhtilal Komitesi’nin parçalanması üzerine 14'lerden biri olarak Madrid'e sürgüne gönderildi. 2 yıl sonra Türkiye'ye döndü.

Serbest ÖZDEN- BUGÜN