Komisyonun özellikle hangi konulara dokunmaması gerektiği müzakere edilecek. Ayrıca paylaşımda bulunulacak hususlar da belirlenecek.
28 Şubat post-modern darbesi, savcılık eliyle yargılama aşamasına getirilmeye çalışılırken, Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu ise aktör, mağdur ve tanıkları dinleyerek bir döneme ışık tutuyor. Soruşturmayı yürüten savcılık son dönemde ifade alım sürecini hızlandırarak iddianameyi hazır hale getirmeye çalışıyor.

Meclis de geçtiğimiz yasama döneminde birçok isimle görüşmeler yaparak, rapor hazırlıklarına hız verdi. Görüşmelerin İstanbul ayağında dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'nın dinlenmesi dikkat çekerken, dönemin bakanlarından Yalım Erez ve Güneş Taner de önemli tanıklıklarını komisyon üyeleriyle paylaştı. Komisyonun Ankara'daki en önemli görüşmesi ise dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile yapılmıştı. Eski Meclis Başkanı Mustafa Kalemli'nin dinlenmesi de raporlandı. Başta dönemin başbakanlarından Tansu Çiller olmak üzere birçok isim yeni yasama döneminde dinlenmeye devam edilecek.

Sürpriz yargılama talepleri gündemde

Tüm bu çalışmalar ışığında önümüzdeki günlerde önemli bir görüşme gerçekleştirilecek. 28 Şubat Alt Komisyonu Sözcüsü ve AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin, soruşturmayı yürüten savcılarla bir görüşme gerçekleştirecek. Görüşmede Meclis'in 28 Şubat ile ilgili müdahale alanları belirlenecek. Darbe Komisyonu'nun özellikle hangi konulara dokunmaması, hangi konularda bilgi paylaşımı yapması kararlaştırılacak. Böylece kamuoyunda da tartışma konusu olan görev alanlarıyla ilgili bu husus açıklığa kavuşturulmuş olacak.

Görüşmede bilgi paylaşımında da bulunulacağı öğrenilirken, Şahin, savcılardan soruşturmanın hangi aşamada olduğuna ilişkin bilgi alacak. Ayrıca savcılık kanadından bir talep gelmesi halinde, konuyla ilgili Meclis Komisyonu'na gelen belgeler de paylaşılacak. Bu arada Darbe Komisyonu'nun dinlemeleri ışığında hazırlanacak rapor çerçevesinde, dönemin aktörlerine sürpriz yargılama talepleri olabileceği öğrenildi. Konuyla ilgili yargılama talebi ve yasal düzenlemelerin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) kararına bağlı olacak.

Zaman