Milli Güvenlik Kurulu (MGK), 28 Şubat 1997 tarihli toplantı tutanaklarının mahkemece istenmediği gerekçesiyle gönderilmediğini açıkladı. Mahkemeden bu yönde bir talep gelmesi halinde tutanakların mahkemeye gönderileceği bildirildi. Mahkeme ise 14 Haziran 2013 tarihli ara kararında söz konusu tutanakların istendiğini vurgulamıştı.
 
28 Şubat davasının ikinci duruşması dün Ankara’da görülürken, yargılamaya aynı saatlerde MGK’dan yapılan açıklama damgasını vurdu. Açıklamada, 28 Şubat sürecinin başladığı tarihi MGK toplantısının tutanaklarının mahkeme değil savcılık tarafından istendiği ve bu yüzden gönderilmediği öne sürüldü. Ancak 28 Şubat sürecine ilişkin iddianameyi kabul eden Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi , 14 Haziran 2013 tarihli tensip tutanağında yer verdiği ara kararında 28 Şubat 1997 tarihli MGK toplantısının tutanaklarının gönderilmesini istemişti. Mahkeme ara kararında şöyle demişti:

“Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği’ne yazı yazılarak 28.02.1997 tarihli Milli Güvenlik Toplantısı’na ilişkin tutanakların 2945 Sayılı Kanun’un 10. maddesine göre açıklanıp açıklanmadığı, bu yönde bir karar alınıp alınmadığı hususunun sorulmasına, açıklanmış ise bir örneğinin gönderilmesinin istenilmesine...”
 Mahkemenin bu ara kararına MGK olumsuz yanıt verdi. MGK’nın mahkemeye gönderdiği yanıt davanın pazartesi günü görülen ilk duruşmasında mahkeme başkanı Tayyar Köksal tarafından açıklandı. Köksal, MGK’nın tutanakları ‘devlet sırrı olduğu’ gerekçesiyle göndermediğini bildirdi.
 
MGK: Gönderebiliriz
 Bu açıklamanın dün gazetelerde haber olması üzerine MGK sürpriz bir açıklamaya imza atarak, söz konusu tutanakların kendilerinden istenilmediğini duyurdu. MGK açıklamasında şunları belirtti:
“MGK ve MGK Genel Sekreterliği Kanunu’nun 10. maddesine göre, ‘MGK tutanakları ve görüşmeleri açıklanamaz ve yayımlanamaz.’ Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 125. maddesine göre ‘Devlet sırrı niteliğindeki bilgileri içeren belgeler ancak mahkeme hâkimi veya heyeti tarafından incelenebilir.’ Bu çerçevede 28 Şubat 1997’de yapılan MGK toplantısına ait ses kayıtlarıyla tutulan tutanaklar Ankara Başsavcılığı’nca 9 Ekim 2012 tarihli yazıyla talep edilmiştir. MGK Genel Sekreterliği yukarıdaki mevzuat uyarınca başsavcılığın bu talebini yerine getirmenin mümkün görünmediğini bildirmiştir. Tutanaklar yetkili mahkeme tarafından talep edilmemiştir. Yargılamanın ilerleyen safhalarında talep edilmesi halinde mahkemeye sunulacaktır.”
 
‘Biz o tutanakları istedik’
 MGK’nın bu açıklaması üzerine Radikal’e konuşan mahkeme kaynakları ise söz konusu tutanakların istendiği konusunda ısrarını sürdürerek şunları anlattı:
“Mahkemenin tutanakları yeniden istediği şeklinde haberler de gazetelerde yer aldı. Sanırız MGK bu yanlış haberler üzerine açıklama yapma ihtiyacı duydu. Ancak biz eğer tutanaklar açıklandıysa bize gönderin dedik. Yeniden isteyip istemeyeceğimizi ise önümüzdeki günlerde karara bağlayacağız.”
 
‘Darbe, görev suçu değildir’
 
Duruşmanın sabahki bölümünde ise usul tartışmaları yaşandı. Avukatlar, sanıklar arasında eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı ve bazı kuvvet komutanları bulunduğu gerekçesiyle, yargılamanın Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesi ya da askeri mahkemelerce yapılması gerektiğini savunarak görevsizlik kararı verilmesini ve ‘yargılamanın durdurulmasını’ istedi. Mahkeme darbe suçunun görev suçu kapsamında olmadığı gerekçesiyle talepleri reddetti.
Davada Refah-Yol hükümetini düşürmekle suçlanan, 37’si tutuklu toplam 103 sanık yargılanıyor.

Koman tahliye edildi
 
Usul tartışmaları sonuçlanınca iddianamenin okunmasına geçildi. İddianamenin okunması sırasında rahatsızlanan eski MİT Müsteşarı ve Jandarma Genel Komutanı, tutuklu Teoman Koman duruşma salonundan çıkarıldı. Koman daha sonra tahliye edildi.
 
TRT spikerleri kürsüden indi
 
28 Şubat sürecine ilişkin davanın ikinci günkü duruşmasında spiker sürprizi de yaşandı. İlk duruşmada mahkeme heyetinin bulunduğu kürsüde kendilerine yer verilen TRT spikerleri sanık avukatların itirazları üzerine dünkü duruşmada kürsüden indirildi. Spikerler kâtibin sağ tarafına konulan masalarda oturarak iddianameyi okudu.



Haber: MESUT HASAN BENLİ / Radikal