Star Gazetesi'nin haberine göre, TBMM Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu ile Ankara Başsavcılığı'nın yürüttüğü 28 Şubat döneminde hortumlanan bankalar soruşturmasında, bu bankalarda üst düzey görevlerde bulunmuş emekli generalleri üzecek bir gelişme daha yaşandı. TMSF, savcılığın ve komisyonun istediği her türlü belge ve bilginin sansürsüz bir şekilde verileceğini açıkladı. Fon, binlerce sayfadan oluşan ve aralarında banka sırlarının da bulunduğu 20 klasör dolusu belgenin Meclis'e de göndereceğini bildirdi. Bankacılık sırrı denilerek bu tür bilgilerin resmi makamlardan saklanamayacağını belirten TMSF, açıklamasında şunlara yer verdi: 

Danışmanlık yapanları bile ileteceğiz 

"TMSF kanunların kendine verdiği görev ve yetkiler çerçevesinde çalışmalarını sürdürmekte olup, Komisyon'un talep ettiği; 'Bankaların devir zararları ve yapılmış olan tahsilatlar ile ortaya çıkan toplam kamu zararı, Fon'a devredilen bankalardaki hazine bonosu, mevduat, off-shore hesapları nedeniyle banka bazında yapılmış olan ödeme miktarı, Fon'a devredilen bankalarda üst düzey yöneticilik (danışmanlık da dahil) yapmış olan asker kökenli kişilerin görev dönemleri, sorumluluk alanları ve varsa haklarında yapılmış suç duyuruları' hakkında yürütülmekte olan çalışma sonucunda elde edilecek bilgi ve belgeleri en kısa sürede TBMM Komisyonu'na ulaştıracak." 

İş dünyasına atılan emekli generaller 

28 Şubat soruşturmasını yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın mercek altına aldığı dönemin banka vurguncularına yönelik soruşturma derinleşirken gözler batan banka ile banka sahiplerinin holdinglerinde çalışan paşalara çevrildi. Bir çok banka ve holding yönetim kurulunda onlarca emekli asker görev yaparken hem savcılığın hem de TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu'nun bu isimlerin ifadelerine başvurması bekleniyor. Emekli olduktan sonra iş dünyasına gören emekli generaller ve görevleri şöyle: 

- Muhittin Fisunoğlu: Kara Kuvvetleri eski Komutanı olan Fisunoğlu emekli olduktan sonra batık bankalardan Sümerbank'ta yönetim kurulu üyeliği görevine getirildi. 

- Teoman Koman: Jandarma eski Genel Komutanı olan ve 28 Şubat soruşturmasında tutuklanan Teoman Koman, Cavit Çağlar'ın şirketi olan Nergis Holding'te uzun süre yönetim kurulu üyeliği yaptı. 

- Vural Beyazıt: Emekli orgeneral Beyazıt, ETİ Bank ve MİGROS'ta da yönetim kurulu üyeliğini yaptı. 

- Kemal Yavuz: Harp Akademileri eski Komutanı olan emekli Korgeneral Kemal Yavuz, emekli olduktan sonra MAR-ET'te yönetim kurulu üyeliği görevine getirildi. 

- Ahmet Çörekçi: Hava Kuvvetleri eski Komutanı olan Çörekçi, Park Holding'in bünyesinde ki HAVAŞ'ın yönetim kurulu üyeliğini yaptı. 

- Güven Erkaya: Deniz Kuvvetleri eski Komutanı Erkaya, kanserden vefat ettiği tarihe kadar Koç Üniversitesi mütevelli heyeti üyeliği yaptı. Erkaya, Anasol-D hükümetinin Başbakanı Mesut Yılmaz'a da danışmanlık yaptı. 

- Doğu Aktulga: Bir dönem Ege Ordu Komutanlığı yapan Aktulga, Ergenekon'un firari sanığı Bedrettin Dalan'ın sahibi olduğu İstek Vakfı'nın kurduğu Yeditepe Üniversitesi'nde uzun süre mütevelli heyeti üyeliği yaptı. 

- Bülent Ulusu: 12 Eylül darbesinin ardından darbeciler tarafından başbakanlığa getirilen Bülent Ulusu da, tıpkı Doğu Aktulga gibi Yeditepe Üniversitesi'nde mütevelli heyeti üyeliği yaptı. Ulusu, aynı zamanda AKSA Holding yönetim kurulu üyeliği görevinde de bulundu. 

- Süreyya Yüksel: 12 Eylül sonrasında Ege Ordu Komutanlığı yapan Orgeneral Süreyya Yüksel, emekli olduktan sonra Yaşar Holding'te danışman ünvanıyla görev yapmaya başladı. 

- İsmail Hakkı Akansel: 2. Ordu Komutanı'yken emekli olan Orgeneral İsmail Hakkı Akansel, PETKİM'de danışma kurulu üyesi olarak görev yapmaya başladı. 

- Halil Sözer: 1983-1986 yılları arasında Hava Kuvvetleri Komutanlığı yapan, 1986 senesinde de emekli olan Sözer, Borusan Holding'de yönetim kurulu üyeliği yaptı. 

- Sabri Deliç: Profilo Holding'in Yönetim 

Kurulu Başkan Yardımcısı olan emekli orgeneral Deliç, bir süre Maltepe Üniversitesi'nde de mütevelli heyet üyeliği yaptı. 

- İbrahim Şenocak: 

Orgeneral İbrahim Şenocak emekli olduktan sonra bankacılığa soyundu. Şenocak, Etibank Dinç Bilgin'e devredilmeden önce bankanın yönetim kurulu başkanlığını yapıyordu. 

- Servet Bilgi: Orgeneral rütbesinde emekli olan Servet Bilgi, emekli olduktan sonra PTT Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinde bulundu. Bilgi, PTT'deki görevinin ardından, BEKO TEKNİK A.Ş. yönetim kurulu üyeliği yaptı. 

- Vecihi Akın (Emekli Orgeneral): AKSİGORTA yönetim kurulu üyeliği. 


- Şeref Akıncı: (Emekli Orgeneral): Doğuş Holding yönetim kurulu üyeliği 

- Nazif Oka: (Emekli Orgeneral) HEMA Holding yönetim kurulu üyeliği 

- Fevzi Aysun: (Emekli Korgeneral): Derborsa yönetim kurulu üyeliği 

- Tevfik Alpaslan (Emekli Korgeneral): ALTAY Şirketler Grubu yönetim kurulu üyeliği 

- Cemil Mete (Emekli Tümgeneral): MİNEX Savunma Sanayi yönetim kurulu üyeliği 

- Tanju Erdem (Emekli Tümgeneral): Yaşar Holding danışmanlığı 

- Fikri Topsever (Emekli Tuğgeneral): AKSA Holding Personel Müdürlüğü. 

- Sezer Bilgili (Emekli Tuğgeneral): Pamukbank denetçiliği 

- Şahap Ar (Emekli Tuğgeneral): ALARKO Holding yönetim kurulu üyeliği 

- Sıtkı Günday (Emekli Tuğgeneral) OTOMARSAN Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği. 

- Orhan Köker (Emekli Tuğgeneral) Profilo Holding müşavirliği 

- Yılmaz Oral (Emekli Tuğgeneral): HEMA Holding yönetim kurulu üyeliği 

- Kamuran Gümüşsoy (Emekli Tuğgeneral) GİMA yönetim kurulu üyeliği. 


TBMM, savcılık vasıtasıyla alabilir 

BDDK Başkanı Öztekin, bankalar yasasında yer alan 73. madde nedeniyle sır kapsamındaki bilgilerin TBMM Araştırma Komisyonları'na verilemediğini belirterek, ancak yasada aynı yöndeki bilgilerin savcılığa gönderilmesine izin verildiğini kaydetti. Öztekin, bu çerçevede talep edilen bilgilerin Cumhuriyet Savcılığı'na gönderilebileceği mesajı verdi. Öztekin, savcılık kanalıyla istenilen bilgilerin BDDK'dan alınabileceğini söyledi. Öztekin, savcılıktan ve TBMM'den gelen taleplerin şu anda incelendiğini de vurguladı. 



Star