28 Şubat soruşturmasına giren deliller arasındaki belgede, ‘Eşi başörtülü olan personelin, sağlık hizmeti de dahil her türlü haktan men edildiği’ belirtiliyor.  


Mustafa Türk / ANKARA

28 Şubat soruşturmasına giren delillerde çarpıcı ayrıntılar ortaya çıktı. Ergenekon davası sanığı Engin Alan’nın 28 Şubat sürecinde aktif rol aldığı ve o dönem cemaatleri takip ettiği ortaya çıktı. 36 televizyon kanalından 26’sının mercek altına alındığı 28 Şubat’ta bu televizyonlarla ilgili İçişleri Bakanlığı’na yazı gönderilerek gereğinin yapılması talimatı veriliyor. Dindar personeli dinletme talimatının da yer aldığı belgelerde bu kişilere uygulanacak davranışlar sıralanıyor.

Sağlık hizmeti bile yasaklanıyor

28 Şubat postmodern darbesine yönelik soruşturmayı yürüten Savcı Mustafa Bilgili’ye ulaştırılan bilgiler arasında çarpıcı detaylar da var. Has Parti’nin ulaştırdığı deliller arasında Genelkurmay Başkanlığı Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan çıkan ‘kişiye özel’ belgede fişleme çalışmalarının boyutunu gözler önüne serdi. Hava Tümgeneral İstihbarat Başkanı Yücel Özsır’ın ıslak imzalı belgesine göre dindar personelin ev ve iş telefonları yasalara ve yönergelere göre MİT bölge Temsilciliklerine ve Mahalli emniyet makamlarına dinletileceği ifade ediliyor. Bu personele düşük sicil verileceği eşleri ve çocukların giyinişlerine dikkat edilerek gerekli uyarının yapılacağı ifade edilirken yönergelere uygun fotoğraf çektirmeyen personelin eş ve çocuklarına askeri kimlik kartı ve sağlık fişi verilmeyeceği belirtiliyor. Çağdaş olmayan personelin askeri tesislerden yararlanmaması istenirken bu durumun müdürlüklere bildirileceği ifade ediliyor. 

MHP’li Alan cemaat avında

MHP’nin Ergenekon davası sanığı emekli asker Engin Alan’ın da 28 Şubat sürecinde aktif rol aldığı belgelere yansıdı. Haziran 1997’de Dışişleri Bakanlığı’na yazılan “Milli Görüş Teşkilatı” konulu yazıda Genelkurmay 2.Başkanı Çevik Bir’in yanı sıra Harekat Başkanı Tüm.E.Alan, Psk.Hrk.D.Başkan vekili Alb.T.Koyuncu, Cari İşl.Ş.Md Alb.M.Uçar’ın da isimleri yer aldı.  “Güvenilir bir kaynaktan alınan duyuma göre” diye başlayan yazıda Almanya’da faaliyet gösteren Milli Görüş Teşkilatı ile ilgili Dışişleri Bakanlığı uyarılıyor. Yazıda, Milli Görüş Teşkilatının adını “İslam Toplumu Milli Görüş Teşkilatı” olarak değiştirmeye çalıştığı ifade edilerek, Alman hükümetinin din hizmetleri için Türkler’den aldığı verginin yüzde 4’ünden bu teşkilatın pay almaması için tedbir alınması isteniyor. 

Yerel TV’ler de fişlenmiş

Genelkurmay Başkanlığı’ndan İçişleri Bankalığına gönderilen bir başka uyarı yazısında da birçok televizyonların fişlendiği görülüyor. Korgeneral İstihbarat Başkanı Çetin Saner ıslak imzalı belgeye göre 26 yerel televizyon hakkında ekte sunulan bilgiler ışığında araştırma yapılarak gerekli işlemin yapılması isteniyor.  Aynı zamanda bu televizyonun haber programlarının yanı sıra dini ağırlıklı ve RP çizgisinde yayın yaptığı ifade edildi. Kişiye özel fişlemelerin yer aldığı belgeler arasında Emekli Tümamiral Gökmen Keçeci’nin Deniz Kuvvetlerinde görev yaptığı süre zarfında dini vecibelerini yerine getiren bir kişi olduğu ifade ediliyor.(STAR)