İstanbul Barosu genç avukatlarından ve sitemiz yazarlarından Av. Ferhat Akbaş konu ile alakalı olarak Hukukihaber.net’e yaptığı açıklamada şunları söyledi.

Aslında bu olumsuz gelişme yeni bir durum değil. Zira 25.02.2011 tarihli resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6111 sayılı yasa ile değişik 2547 sayılı yasanın geçici 58. Maddesi hükmüne paralel olarak Yükseköğretim Kurumu Başkanlığı ilgili kurumlara bir yazı gönderdi.

Yükseköğretim Kurumu Başkanlığı’nın 1626 sayılı bu yazısına göre, 29 yaşından küçük yükümlülerden, üniversite kaydı esnasında askerlik durum belgesi istenilmeyecek. 29 yaşını tamamlayanların ise üniversite kayıtlarının yenilenmesi için her yıl askerlik durum belgesi ibraz etmeleri zorunluluğu aranacak. Bu husus hem Askeralma Bölge Başkanlıklarına hem de Üniversite Rektörlüklerine bildirildi. Fakat içinde bulunduğumuz eğitim döneminde daha katı uygulanmaya başladı.

Bu uygulama her şeyden önce Anayasa’nın 42. Maddesine aykırılık içermekte. Zira ilgili maddeye göre, kimse eğitim ve öğrenim hakkında yoksun bırakılamaz.

Yine, 2547 sayılı Yükseöğretim Kanunu’nun 44. Maddesine göre, Yükseköğretim kurumlarında, önlisans ve lisans düzeyinde öğrenim yapan öğrencilere bu öğrenimlerini tamamlamak için tanınan azami süreler iki yıllık önlisans için dört, dört yıllık lisans için yedi yıldır. Öğrenciler normal eğitim-öğretim süresi beş yıl olan proğramları sekiz yılda, altı yıl olan programları ise dokuz yılda tamamlamak zorundadırlar. Görüldüğü gibi 2547 sayılı kanunda, kayıt yenileme sürecinin askerlik belgesi ibrazı şartına bağlı olduğuna ilişkin herhangi bir hüküm yer almamaktadır.

Son olarak konu ile ilgili bir diğer hüküm de, 1111 sayılı Askerlik Kanunu’nun 35/C maddesinde bulunmaktadır. Buna göre “Lise veya dengi okullar ile fakülte ve yüksekokullarda öğrenim görenlerin askerlikleri, 29 yaşını geçmemek üzere mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar ertelenir.” Bu hükümde de, kayıt yenileyen öğrenciler bakımından, yenileme esnasında askerlik durum belgesi ibrazı zorunluluğuna ilişkin hiçbir kayıt yoktur.

Dolayısıyla kanun ve yönetmeliklerde yer almayan bir durumun, sadece Yükseköğretim Kurumu Başkanlığı tarafından gönderilen yazı doğrultusunda, kayıt yenilemeye engel teşkil etmesi hukuka aykırıdır. Fakat maalesef, üniversiteler bu statüde bulunan arkadaşlarımızın kayıt yenileme başvurusunu reddettiklerinden, ilgili kişilerin zaman geçirmeksizin, idare aleyhine yürütmenin durdurulması istemli iptal davası açması gerekir. (Hukukihaber.net)