İSTANBUL - Orman vasfını yitiren araziler yani "2B"ler için engel kalmadı.

Arazilerin satışının iptal istemini reddeden Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Artık, 2B arazilerin satış bedellerinin nasıl belirleneceği merak ediliyor.

NTV yayınına katılan AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Türkiye'nin gündemini uzun süre meşgul eden konunun bundan sonra ne olacağı ile ilgili açıklık getirdi.

"Milyonlarca metrekare arazi mülkiyet problemi nedeni ile kullanılamıyor. Yani arsa başkasına, üzerindeki yapı bir başkasına ait. Dolayısıyla hiçbir şekilde tasarrufa konu edilemiyor, üzerinde yasal anlamda bir yapılaşma söz konusu olamıyor ve devletin kontrolü dışında bir çarpık yapılaşmaya da imkân sağlıyor" diyen Canikli, muhalefetin Anayasa Mahkemesi'ne götürmesi durumunda bir takım sıkıntıların yaşandığını belirtti.

Canikli, şunları söyledi:

"Meclis açıldıktan sonra hemen gündeme gelecek. Bu düzenlemeler, 31.12.1981 tarihi itibari ile orman vasfını kaybetmiş arazilerin (2B) kullanıcılarına belli şartlarla satılması şeklinde olacak. Taslaklar hazır, TBMM'ye sevk edilme aşamasına gelmiş durumda. Sadece bir kaç konu üzerinde karar verilmesi gerekiyor."

Canikli, satış aşamasında dikkat edilecek ilkeleri de anlattı:

"Büyük şehirlerde yer alan bu araziler, bir bedel ödeyerek satın alınmıştır. Bu hususun dikkate alınması gerekir. Eğer bu arazileri, bedel ödeyerek satın alanlara tekrar rayiç rakam üzerinden satmaya kalkışırsanız bir haksızlık söz konusu olabilir. Makul bir rakamla devredilecek.

Kırsal alanda, çiftçilerimize çok cüzi bir rakamla, emlak vergisi değeri üzerinden devretmeyi düşünüyoruz.

Tarım arazisi olarak kullanılan 2B arazisi ile büyük şehirlerde üzerinde yapılaşma söz konusu olan bir araziyi aynı kefeye koymak da mümkün değil. Farklılaştırıcı bir faktör gerekli. O nedenle çiftçilerin kullandığı araziler için emlak vergisi esas alınacak, diğerlerinin fiyatı ise değeri ve konumuna göre katlanacak.

Hiç kimse, kıymetli arazileri birilerine peşkeş çekilecek gibi algılamasın. Burada dikkat ettiğimiz nokta; çiftçinin mağdur edilmemesi... Onun için çiftçiye, makul fiyattan ve yüzde 10'u peşin şekilde, 5 yıl vadeli olarak satış yapılacak.

Tüm araziler kullanıcılarına devredilmeyecek. Eğer arazi üzerine çarpık yapılaşma var ve ilgili bakanlık tarafından dönüşüme konu edilmesi gerektiği karar verilmiş ise satış gerçekleşmeyecek. O araziler, dönüşüm için TOKİ'ye devredilecek. Burada hak sahipleri hiçbir şekilde mağdur edilmeyecek.

Örneğin; İstanbul'da bir gecekondu semtinde, 2B arazisi üzerine yapılan çarpık bir yapılaşmayı kullanıcılarına aynen devrederseniz kalıcı hale getirirsiniz ve bozuk şehirciliği daha da ağırlaştırırsınız."

Canikli ayrıca 2B arazisinin 31.12.1981'den önce bu özelliği kazanmış olması gerektiğin ifade etti.

"Kanunun bugüne kadar çıkartılamamasının nedenlerinden biri da bu çalışmaların tamamlanması kaygısıydı" diyen Canikli, "Burada amaç kesinlikle devletin para kazanması değil. Zaman koyacağımız hükümle elde edeceğimiz paralar yine orman köylerinin ıslahı ve ormanların ıslahı için kullanılacak. Dolayısıyla amaç kaynak sağlamak değil amaç sorunu çözmek" diye konuştu.


ntvmsnbc