Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, darbelere gerekçe gösterilen Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) İç Hizmet Kanunu'nun 35'inci maddesinin sisteme müdahale hakkı vermediğini açıkladı.

Gül, "Yanlış yorumlanıyor. Ancak yanlış yorumlansa da bu maddeyi yeniden yazmak gerekiyor. Minareyi düzeltmek mümkün değil. O nedenle, baştan açık seçik, yanlış yorumlanmayacak tarzda açık seçik yazmak lazım. Anayasada tüm kurallar açık ve net olmalıdır." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ile Hollanda arasındaki ilişkilerin 400. yıldönümü için yapılacak kutlamaların resmi açılışını geçekleştirmek üzere bu ülkeye gitti. Gül, uçakta basın mensuplarına gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Gül, 28 Şubat kararlarında imzası olmadığını belirtirken, Meclis'in güvenoyu verdiği hükümet programına aykırı olan kararların uygulanamayacağını savunduklarını belirtti.

"28 Şubat kararları da bu programa aykırı. Bu kararların uygulanması o programa ters düşmek olurdu." dedi. Dönemin başbakanı Necmettin Erbakan'ın direndiğini belirtti. Gül, şunları söyledi:

"Ancak Hoca, çocuğun gerçek annesi gibi davranıyordu. 28 Şubat kararlarını Bakanlar Kurulu'na getirmedi. MGK kararları var ama Bakanlar Kurulu kararı yok. Kabinede görülüp görüşülmediğini de hatırlamıyorum.

Hükümet yoluna devam etmek istedi. Açıkçası rahmetli Hoca, kırmadan dökmeden zamana yayarak bu sorunu geçiştirmeye çalışıyor. O kararlar Bakanlar Kurulu'na gelmedi. Bakanlar Kurulu'nda da onaylanmadı.

O kararların uygulanmaması için Hoca direndi." Gül, "Rahmetli Turgut Bey'in yaptığı yeniliklerden sonra 28 Şubat benzeri bir müdahalenin olacağını asla tahayyül etmezdim." ifadelerini kullandı.

Anayasa değişikliğinden sonra geçmişte yapılan tüm hataların yargı tarafından mercek altına alındığını aktaran Cumhurbaşkanı, şunları söyledi:

"Cezasızlık azmettirir, böyle bir kural vardır. O nedenle geçmişte demokrasiye müdahale edenler yargılama süreçleri adil olmak kaydıyla ciddi bir şekilde yargılanmaları caydırıcılık olur, herkese ders olur. 15-20 sene sonra bu işleri yapanlara hesap sorulabiliyor olması caydırıcılık oluşturur. Yargılamaların kamu vicdanında meşruiyetinin devamı için özenli ve titiz hareket edilmesi gerekir."

GÜL'DEN 100 İŞADAMIYLA HOLLANDA ÇIKARMASI

Türkiye-Hollanda diplomatik ilişkilerinin tesisinin 400. yılı kapsamında, eşi Hayrünnisa Hanım'la birlikte Amsterdam'a gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün resmi ziyareti dün başladı.

Havalimanında kraliyet bandosuyla karşılanan Gül için, bugün Dam Meydanı'nda Kraliçe Beatrix'in de katılacağı resmi karşılama töreni düzenlenecek. Gül'ü Hollanda'da yoğun bir program bekliyor.

Kraliçe Beatrix'in yanı sıra Başbakan Mark Rutte ile de görüşecek olan Gül, Lahey, Venlo ve Maastricht'te de temaslarda bulunacak. Senato ve temsilciler Meclisi'ni ziyaret edecek. Gül, Amsterdam'dan Venlo'ya ise Kraliçe Beatrix ile birlikte hızlı trenle yolculuk yapacak.



ZAMAN