Ankara Barosu, 16 Nisan 2017’de gerçekleştirilen Anayasa Referandumu’nda Başkent’te sandık güvenliğine katkıda bulunabilmek için Her Okula Bir Avukat Projesi’ni uygulamaya koymuş ve her sandık bölgesinde seçim hukuku alanında eğitimli bir avukat görevlendirmişti.

Ankara Barosu, başarılı sonuçlar aldığı bu projeyi 24 Haziran seçimlerinde Türkiye geneline yayabilmek için Sensiz Olmaz Hareketi’yle birlikte ortak bir çalışma başlatmış; Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran, diğer baroları da projeye dahil olmaya davet etmişti.

Her Okula Bir Avukat Projesi’nin ilk toplantısı, Ankara’da yapıldı. Hakan Canduran’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya, İstanbul, İzmir, Antalya, Bursa, Muğla, Aydın, Adana, Gaziantep, Düzce, Bilecik, Trabzon, Ordu, Amasya, Şanlıurfa ve Denizli barolarının başkanları ya da temsilcileri hazır bulundu. Diyarbakır, Bingöl, Van, Sakarya, Burdur, Isparta, Çorum, Kırşehir, Kütahya ve Rize baroları ise mazeretli oldukları için katılamadı.

Basına kapalı gerçekleştirilen toplantı hakkında bilgi veren Hakan Canduran, Türkiye’nin ‘baskın erken seçim’ kararı ile daha önce benzeri yaşanmamış yeni bir seçim sürecine girdiğini söyledi. Canduran, “OHAL koşulları altında ve Seçim Kanunu'ndaki son değişikliklerle 24 Haziran'da yapılacak seçimlerde, vatandaşlarımızın, seçim süreçlerine olan güvenlerini kaybettiklerini; hatta sandık görevlilerinin dahi kanun değişikliklerini yorumlamakta zorlandıklarını; vatandaşların seçme haklarını özgürce kullanmak konusunda haklı endişeleri olduğunu görüyoruz” dedi.

Diğer baroların ve Sensiz Olmaz Hareketi’nin temsilcileriyle yaptıkları toplantıda ‘Her ilde her okula bir avukat’ hedefi belirlediklerini anlatan Canduran, “Seçim günü Türkiye genelindeki 50 bin sandık bölgesinde, seçim hukuku konusunda eğitimli 50 bin avukat görevlendireceğiz. Meslektaşlarımız, görevli oldukları sandık bölgesindeki oy verme ve sayma işlemlerini izleyecekler. Bir hukuksuzluk ya da usulsüzlük görürlerse durum anında müdahale ederek vatandaşlarımızın oylarına sahip çıkacaklar” dedi.

Canduran, toplantıda alınan kararları şöyle anlattı:

“Toplantıda, seçim güvenliği eğitiminin nasıl yapılacağı; hangi illerin seçim güvenliğinde şaibeleri daha çok yaşadığı ve her okula bir avukat görevlendirilmesinin yöntemleri tartışıldı.

22 Mayıs Salı günü tüm baro başkanlarına Seçim Güvenliği Eğiticilerinin Eğitimi verilmesi ve bu suretle baro başkanlarının kendi illerinde meslektaşlarının eğitimine katkıda bulunması; seçim güvenliği konusunda özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki tüm barolara ve meslektaşlara destek olmak ve ortak yapılabilecek çalışmalar için 29 Mayıs’ta Diyarbakır'da yine tüm baro başkanları ile toplantı yapılarak seçim güvenliğinin birlikte sağlanması konusunda destek olunması kararlaştırıldı.”