Eski Yargıtay Başkanı ve Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Sami Selçuk, hiçbir ülkede 80 oturumda ceza yasası yapılmadığını söyleyerek, "İsviçre ceza yasası tam 40 yılda, Fransız ceza yasası 18 yılda yapılmıştır ki çok bir değişiklik de yok. İspanyol ceza yasası 32 yılda yapıldı. Biz 157 oturumda yaptık diyoruz ve bununla övünüyoruz" dedi.

Selçuk, Antalya Sanayici ve İşadamları Derneğinin Antalya'daki bir otelde "Türkiye'de Demokrasi ve Hukuk" başlığıyla düzenlenen 12. Olağan Toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'de batılılıktan ve batıcılıktan söz edildiğini ancak birçok alanda batının gerisinde kalındığını söyledi.

Türkiye'de birçok yasanın batıdan alındığına işaret eden Selçuk, ancak yasaların alındığı dönemde, bu yasaları uygulayacak yetişmiş yargıçların olmadığını belirtti. Yasaların ilk alındığı dönemde çevirilerin hukukçu olmayan kişilerce yapıldığını daha sonra bu  çevirilerin hukukçular tarafından düzenlenerek uygulamaya konulduğunu kaydeden Selçuk, bu durumun bazı sorunlara yol açtığını dile getirdi.

Türkiye'de yasayı almakla işin bittiğinin düşünüldüğünü öne süren Selçuk, şöyle konuştu:

"Biz zannettik ki yasayı almakla bu iş bitti. Bu iş öyle bitmedi. Şimdi 157 oturum yapmışlar da çok çalıştıklarını ortaya koyuyorlar. 157 oturum yaptınız. Ne yaptınız yarısında? Sohbet ettiniz. Dünyanın hiçbir ülkesinde 80 oturumda ceza yasası yapılmamıştır. İsviçre ceza yasası tam 40 yılda, Fransız ceza yasası 18 yılda yapılmıştır ki çok bir değişiklik de yok. İspanyol ceza yasası 32 yılda yapıldı. Biz 157 oturumda yaptık diyoruz ve bununla övünüyoruz."

Yeni anayasa çalışmalarını da değerlendiren Selçuk, yeni anayasanın yüzde 10 barajı uygulanmayan bir seçimle seçilmiş kurucu meclis tarafından yapılması gerektiğine inandığını ifade etti.