15 TEMMUZ darbe girişiminin bastırılmasının ardından yurt genelinde operasyonlar için düğmeye basıldı ve çok sayıda şüpheli gözaltına alındı. Bu operasyonlarda şüphelilerin ev ve işyerlerindeki dijital verilere, incelenmek üzere el konuldu. Özellikle, darbe girişiminin merkezi olan ve Genelkurmay Başkanlığı, kuvvet komutanlıkları, Akıncı Hava Üssü gibi kritik kurumların bulunduğu Ankara’da, kalkışmanın en önemli isimlerinin bilgisayarlarında, harddisklerinde, taşıyıcı bellek ve telefonlarındaki diğer dijital veriler, soruşturmanın en doğru biçimde yapılması için korumaya alındı.

ÖZEL BİRİM OLUŞTURULDU

Bu kapsamda, soruşturmaların en önemli delili niteliğinde olan dijital verilerin daha sağlıklı ve seri incelenmesi için Ankara’da özel bir birim kuruldu. Birim, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın koordinasyonunda ve Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı bünyesinde oluşturuldu. Söz konusu birim, el konulan bilgisayar, telefon, flash bellek ve diğer dijital verilerin çözümlemesini yapmakla görevlendirildi.

80 SEÇKİN POLİS İNCELEYECEK

Birimde, dijital verilerin incelenmesi için özel olarak seçilen ve güvenlik soruşturmasından geçen 80 polisin görevlendirildiği öğrenildi. Ayrıca yine Ankara Adliyesi’nden seçilen bilgi işlem sorumlusu 10 kadar personelin de bu birimde yetkilendirildiği kaydedildi. Oluşturulan bu birim sayesinde, dijital verilerin daha hızlı ve etkin bir şekilde çözümü gerçekleştirilecek, böylece soruşturmaların kısa sürede tamamlanması da sağlanacak. Başlarında bir emniyet amirinin olduğu birim, sadece darbe soruşturması kapsamında el konulan dijital materyalleri inceleyecek.


Fevzi Çakır / Gazete Habertürk