Sultan UÇAR/AHT

Yargıtay’da 32 olan daire sayısını 38’e, üye sayısını 250’den 387’ye, Danıştay’da 13 olan daire sayısını 15’e, 95 olan üye sayısını ise 156’ya çıkaran yasa değişikliği metninde; 1215 yılında insanlığın ilk anayasası olarak kabul edilen ve Papa III. Innocent ile Kral John’un yetkilerini sınırlayan Magna Carta kriterlerine gönderme yapıldı. Adalet Bakanlığı’nın yasa değişikliğine gerekçe olarak gösterdiği, “Hakkını alamayan alacaklı, işe iadesini bekleyen ve işsiz kalan işçi, boşanma davasının sonucunu yıllarca bekleyen ve yeni evlilik yapamadığı için gayriresmi birliktelik yapıp çocuk sahibi olan insan sayısı artmaktadır” tespiti ise dikkat çekti.

Yasa değişikliğiyle ilgili metinde “Magna Carta” bölümü şu cümlelerle yer aldı: “Bu nedenledir ki makul sürede yargılanma hakkı, insanlık tarihinin her döneminde önemini korumuştur. Bu temel hak, ilk yazılı anayasa olarak bilinen 19 Haziran 1215 tarihli Magna Carta Libertatum’da, ‘Kimseye hakkı ve adaleti satmayacağız, men etmeyeceğiz ve geciktirmeyeceğiz’ sözleri ile ifadesini bulmuştur.”

Yüksek Yargı’da yeni dönem
Parlamento’da kabul edilen yargıda reform paketinin getirdiği yenilikler şöyle:

YARGITAY: Yargıtay’ın 21 olan hukuk dairesi sayısı 23; 11 olan ceza dairesi sayısı da 15’e yükseltildi. Ek daireler için 137 yeni üye atanacak. 250 olan Yargıtay üyesi sayısı 387’ye yükselecek. Dairelerin bakacakları iş bölümleri Başkanlar Kurulu tarafından belirlenecek. İş bölümünün belirlenmesinde; hukuk dairelerinde mahkeme kararındaki nitelendirme, ceza dairelerinde dava açılan belgedeki nitelendirme esas alınacak.

DANIŞTAY: 13 dava dairesi sayısı 15’e çıkarılacak, 61 yeni üye atanacak. Her dairede “yeteri kadar üye” bulunacak. Heyetler bir başkan ve dört üye toplanacak. Dairede 10 ve daha fazla üye varsa, iki heyet halinde toplanabilecek. İkinci heyete daire başkanının görevlendireceği üye başkanlık yapacak. İdari Dava Daireleri Kurulu ve Vergi Dava Daireleri Genel Kurulu’na daire başkanları ve tüm üyeler katılacak, İdari Dava Daireleri Kurulu karar yeter sayısı 31, Vergi Dava Daireleri Genel Kurulu’nda 13 olacak.

HÂKİMLERE DAVA: Hâkim veya savcı aleyhine açılacak tazminat davaları devlete açılacak. Tasarı, devletin ödediği tazminatı görevini kötüye kullanmaktan mahkûm olan hâkim veya savcıya rücu etmesini öngörüyordu. Komisyonda, rücu için hâkim veya savcının mahkûm olma şartı kaldırıldı.