NATO toplantısı öncesi bugün AB dışişleri bakanları, Suriye gündemiyle Lüksemburg'da biraraya gelecek. Türk keşif uçağının Suriye tarafından düşürülmesinin de ele alınacağı toplantı öncesi açıklama yapan AB Dişişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, "Endişeliyiz, itidalli olunmalı" çağrısı yaptı.

'SURİYE ÖNCELİKLİ GÜNDEM MADDESİ'
Toplantıyla ilgili bilgi veren AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın sözcüsü Maja Kocijancic da, "Suriye zaten öncelikli gündem maddesiydi. Bu konu da (Türk askeri uçağının düşürülmesi) muhakkak ele alınacak" dedi.

AB dışişleri bakanlarının bugün alacağı tutum, Türkiye'nin girişimiyle yarın toplanacak NATO büyükelçilerinin (Kuzey Atlantik Konseyi) toplantısından çıkacak kararla ilgili önemli gösterge olacak.

AB dışişleri bakanlarının bugünkü toplantısında, halka şiddet politikasını sürdüren Esad rejimine yönelik ilave yaptırımlara gitmesi de bekleniyor.

NATO 4. MADDE KAPSAMINDA TOPLANIYOR
NATO üyesi ülkelerin daimi temsilcilerinden oluşan Kuzey Atlantik Konseyi (NAC) de, Türkiye’nin önceki gün ilettiği talep üzerine yarın Belçika'nın başkenti Brüksel’de toplanacak. Ankara’nın acil toplantı çağrısı NATO’nun kurucu belgesi olan Washington Antlaşması’nın 4. maddesi kapsamında geldi.

Türkiye'nin 4. madde kapsamında NATO'yu toplantıya çağırmasıyla ilgili açıklama yapan NATO sözcüsü Oana Lugescu, "Türkiye, NATO'yu kuran Washington Antlaşması'nın 4. maddesi uyarınca danışmalarda bulunmak istedi. Bu maddeye göre toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı veya güvenliğinin tehdit edildiğini düşünen herhangi bir müttefikimiz danışma talep edebilir" dedi.

9 YIL ÖNCE YİNE TÜRKİYE'NİN TALEBİYLE TOPLANDI
NATO’da 4. madde çevresinde en son 2003 yılında, yine Türkiye’nin talebiyle toplantı düzenlenmişti. Türkiye, Irak’taki olaylar ışığında 2003’te bu madde kapsamında destek talep etmişti. O dönemde Belçika, Fransa ve Almanya’nın vetoları nedeniyle desteğin gelmesi anında mümkün olmamış ancak sonrasında ABD’nin devreye girmesiyle anlaşmaya varılmış ve Türkiye’ye erken uyarı uçakları (AWACS), Patriot füze bataryaları ile kimyasal saldırıya karşı ekipmanlar gönderilmişti.