İSTANBUL - Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın, Lüksemburg Parlamentosu Dış ve Avrupa İşleri Savunma, İşbirliği ve Göç Komisyonu Başkanı Ben Fayot ve komisyon üyeleriyle görüşmesinde, AB ile müzakerelerde çok zor bir noktaya doğru gidildiğini ifade ederek, "Artık Türk halkının sabrı tükenmek üzere. Hükümet olarak biz de AB’nin samimi şekilde bu olayın üstüne gitmesini istiyoruz" dediği belirtildi.

Bağış’ın, Lüksemburg Parlamentosu Dış ve Avrupa İşleri Savunma, İşbirliği ve Göç Komisyonu Başkan Ben Fayot ve komisyon üyeleri ile Avrupa Birliği Genel Sekreterliği İstanbul Ofisi’nde biraraya geldiği çalışma kahvaltısı, 1 saat 15 dakika sürdü.

Görüşmede, komisyon başkanı ve üyelerine Türkiye ile AB ilişkileri konusunda genel bir brifing verildiği ve Lüksemburglu komisyon üyelerinin hükümet ve parlamento olarak genel anlamda Türkiye’nin AB sürecini desteklediklerini söyledikleri belirtildi.

Kıbrıs konusunda da görüş alışverişinde bulunulan görüşmede, Bağış’ın şu şekilde konuştuğu aktarıldı: "Bakın AB ile müzakerelerde çok zor bir noktaya doğru gidiyoruz. Artık Türk halkının sabrı tükenmek üzere. Hükümet olarak biz de AB’nin samimi şekilde bu olayın üstüne gitmesini istiyoruz. Kıbrıs konusunda biz elimizden geleni yaptık. Çözüm konusunda önerileri getiren hep biz olduk ama karşı taraf samimi bir adım içerisinde değil. Bu ilelebet bu şekilde devam edemez. Eğer siyasi engel olmasaydı 13 değil, en az 25 fasıl şu anda açılmış olurdu. Birkaç fasıl daha birkaç ay içerisinde açılmış olurdu. Yani bir yıl enaz 29 faslı açabilirdik. Dolayısıyla enaz 1 değil, 13 faslı da kapatmış olurduk. Biz böyle siyasi engeller var diye süreci bırakmayacağız ama bu şekilde de devam edemez. AB’nin de mantıklı bir şekilde düşünüp özellikle Kıbrıs konusunda kararını vermesi gerekiyor. Bazı ülkelerin Kıbrıs konusunun arkasına saklanmasının bir anlamı yok."

Bağış’ın ayrıca Türkiye ile Yunanistan ilişkilerinin geliştiğine de dikkat çektiği, reform sürecini ve Anayasa değişikliğini anlattığı belirtildi.

Egemen Bağış’ın, "Rekabet faslının açılması için biz elimizden gelen her şeyi yaptık. Şu ana kadar yaptıklarımızla faslın açılması için kritik eşiği geçtiğimizi düşünüyoruz ama AB tarafı bu zor fasılda hep yeni isteklerle daha fazla bilgi isteyince, biz de şu andaki ekonomik zor koşullar içinde sektörü zarara uğratacak bir adım atmak istemedik. Ayrıca ilavelerin getirilmesine de çok sıcak bakmadık. Artık bu faslın açılıp açılmaması Türkiye’ye bağlıdır" şeklinde konuştuğu aktarıldı. (aa)