Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, NTV'den Nermin Yurteri'nin sorularını yanıtladı.

Askere sivil yargının kapanması: Anayasa Mahkemesi’nin kararını çok beklemiyordum. Avrupa Birliği standartlarına yükselmede bir gecikme yaratacaktır.

Anayasa: Mevcut Anayasa, mıknatıs gibi Türkiyeyi geriye çekiyor. Anayasa’nın değişmesini, eski ve şimdiki cumhurbaşkanı, Anayasa Mahkemesi Başkanı, muhalefe ve iktidar söylüyor.
Haberin devamı ↓reklam

Bütün partiler bir Anayasa taslağı hazırlasın. AK Parti olarak bizim Anayasa’nın değişmesi konusundaki düşüncelerimiz ortadadır.

Gelecek nesiller, Türkiye’nin demokratikleşmesini, şeffalaşmasını ve çağdaşlaşmasını geciktirenleri ayıplayacaktır.

El ele verip yeni Anayasa kavuşalım. Ancak muhalefet tavrını sürdürürse biz de halka gideriz.

AB süreci: Bu tren mutlaka hızlanacak. 2009 yılında AB sürecinin yavaşladığı doğru değil. Reformalara devam edeceğiz, AB’yle iletişime ağırlık vereceğiz. Hem müzakere sürecini götüreceğiz hem de açılmayan fasıllar için çalışacağız.

Vizelerin kalkması Başbakan’ın projesidir. Başbakan çok net talimatlar verdi. Biyometrik pasaportlara geçmemiz lazım. AB vizesini masaya yatıran bir hukuk birimi oluşturduk. Vizenin kalkması konusunda tüm bakanlıklar azimle çalışıyor.

Kıbrıs: Çözüm için ümitli olmak istiyorum. Çözüm isteyen siyasetçiler işbaşında. Türkiye her aşamada çözümden yana olduğunu belirtti.

Limanları açmadık ama müzakereler de durmadı. Türkiye tek askerini çekmeden uluslararası bakışı değiştirmiştir. Kıbrıs bizim için milli davadır.

Ermenistan ile ilişkiler: Ermenistan Anayasa Mahkemesi’nin kararını çok endişeli buluyorum.
(Palhaber)