ANKARA (ANKA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Riccardione'nin önceden planlanan görüşme kapsamında bugün Dışişleri Bakanlığı'na gideceğini belirterek, "sözlerinden dolayı büyükelçinin, Dışişleri tarafından uyarılması ve dikkatinin çekilmesinin" söz konusu olduğunu ifade etti.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, CHP'li belediyelere yönelik gerçekleştirilen operasyonlara değindi. İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından 27 vilayete teftiş onayı verildiğini belirten Çelik, "Bu 27 onaydan 16'sı AK Parti'ye aittir. 3'ü CHP'li belediye, 1 MHP'li belediyeye, diğerleri de diğer belediyelere aittir. Şimdi manzara buyken "Efendim niye Ak Partili belediyelere inceleme, soruşturma izni, teftiş onayı vermiyorlar? Bizim belediyelerde şunu yapıyorlar bunu yapıyorlar' Sayın Kılıçdaroğlu'nun şöyle bir saplantısı var; eğer birisi CHP'liyse, CHP'ye yakınsa DHKP-C'li de olabilir buna kimsenin bir şey dememesi gerekiyor. Yok böyle bir şey. Bir yerde usulsüzlük varsa ve bu da tespit edilmişse, orada bir operasyonun yapılması hukuk devleti açısında kaçınılmazdır. Bizim belediyemiz de olsa biz pisliğin üzerine oturmayız. Yanlış yapanın yanına koymamak hukuk devletinin gereğidir" ifadelerini kullandı.

-"YARGININ BÜTÜNLÜĞÜ AÇISINDAN BU SON DERECE İSABETLİ"-

Çelik, Anayasa Mahkemesi hariç bütün yüksek yargının temyiz mahkemesi adı altında, tek çatı altında toplanması kararının AK Parti'nin iradesiyle verilmiş bir karar olduğunu söyledi. İddia edildiği gibi Danıştay ve Yargıtay'ın yok edilmediğini savunan Çelik, şunları kaydetti:
"Anayasa Mahkemesi, Sayıştay duruyor. Yargıtay ve Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi de dahil olmak üzere hepsi tek mahkemeye dönüştürülüyor. Bunların bir çatı altında toplanması ve hepsinin temyiz mahkemesi olarak vasıflandırılması bizim ilk defa keşif ettiğimiz, dünyada hiçbir örneği olmayan, bizim icat ettiğimiz bir şey değil. Aslında yargının bütünlüğü açısından bu son derece isabetlidir. İdari yargı ile adli yargının birbirinin içine geçen de bir tarafı var. Ayrıca burada farklı farklı daireler olacak. Yani adli yargıya bakan daireler olacak, idari yargıya baksan daireler olacak ama yüksek yargı temyiz mahkemesi dediğimiz, adı temyiz mahkemesi olacak, üst mahkeme olarak bir çatı altında toplanıyor. Burada aslında hukukçular bunu tartıştığı zaman, bilenler bunu tartıştığı zaman burada garipsenecek bir şey bulmuyorlar. Bu bir reformdur, bu olması gerekendir."

-"YARGIYA BİR MÜDAHALE SÖZ KONUSU DEĞİL"-

Sabah kalktıklarında akıllarına geleni yapan bir hükümet olmadıklarını vurgulayan Çelik, "Çiller'in bir sözü var: "Plansız iş yapan kimse, haritası define arayan serseme benzer.' Biz öyle plansız, programsız, aklımıza gelen, ilk şeyi yapan veya son şeyi yapan bir iktidar değiliz. Bizim bir yol haritamız var, bir planımız, programımız, işleyen bir istişare mekanizması, ortak akıl mekanizması var. Bu alınan kararın arkasında genel merkezdeki bir irade var, onlarca akademisyen var, üniversitelerden, STK'lardan alınan görüşler var. Bunlar böyle ortaya çıkıyor. Yargıya bir müdahale söz konusu değil. Yargı bağımsızdır, yargı tarafsızdır, öyledir ve öyle kalmalıdır. Bu konuda son derece hassasız. Dolayısıyla bu teklifimizi verdik, önümüzdeki süreçte kamuoyu tarafından tartışılacak. Herkes bilsin, herkes okusun. Aklı eren herkes bunu tartışsın, Türkiye sağlam bir limana böylelikle demir atsın."

-BÜYÜKELÇİ UYARILACAK-

Bir soru üzerine, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Riccardione'nin Dışişleri Bakanlığı'na gideceğini söyleyen Çelik, "Aslında bilinmesi gereken şey şu; daha önce ABD elçiliğine yönelik bir canlı bomba eylemi ve onun sonucunda meydana gelen gelişmeler var. Bunu Sayın Müsteşar ile paylaşmak üzere gidiyor. Bunun üzerine randevu almış. Zaten bu daha önceden belirlenmiş. Kendileri de bu yönde bir açıklama yaptılar. Bu görüşme esnasında benim aşağı yukarı açıkladığım ve benim gösterdiğim tepkiye benzeyen bir tepkinin gösterileceğinin de tahmin edilmesi gerekiyor. Bu yönde dikkatinin çekilmesi ve uyarılması da söz konusudur. Bugün 15.30'da gerçekleşecek randevu bunun için değil, önceden belirlenmiş olan bir saat ve bir görüşmedir. Ancak bu gelişme ile birlikte Sayın Büyükelçi'nin Dışişleri tarafından uyarılması ve dikkatinin çekilmesi de söz konusudur" ifadelerini kullandı.

-İMRALI SÜRECİNDE İNİSİYATİF HÜKÜMETTE-

Çelik, İmralı sürecinin anımsatılması ve sürecin tıkanıp tıkanmadığının sorulması üzerine, bu konuda inisiyatif ve iradenin yöneten irade olan hükümette olduğunu vurguladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuda söylenmesi gerekenleri söylediğini kaydeden Çelik, "Sayın Başbakan en üst düzey yetkili olarak söylenmesi gerekenleri söyledi. Dolayısıyla benim onun üzerine ilave edecek bir sözüm yok. Başbakan'ın hükümet adına söylediği neyse, AK Parti adına da söylediğidir. Dolayısıyla buna ilave edecek bir şeyim yok" şeklinde konuştu.

-DERSHANELERE YÖNELİK SÜREÇ HENÜZ SONUÇLANMADI-

Dershanelere yönelik yapılan çalışmalar konusundaki sürecin henüz sonuçlanmadığını kaydeden AK Parti'li Çelik, "Evet Sayın Başbakan'ın talimatıyla oluşturulmuş bir komisyon var ben de bu komisyonun içerisindeyim. Bu komisyon çalıştı, ilgililer ile gerekli görüşmeyi yaptı. Ortaya bir manzara çıktı, bir rapor çıktı. Bunu sayın Başbakanın da bulunduğu bir toplantıda kendi aramızda bir kez daha müzakere edeceğiz ve olabilecekleri, olması gerekenleri, olmaması gerekenleri tabi ki kamuoyuyla paylaşacağız" ifadelerini kullandı.