Hasan YETMEZ - HATAY / AHT

BALYOZ Planı davasında 102 askerin tutuklanması kararının ardından, pazar gecesi Başbakan Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ sürpriz bir şekilde bir araya geldi. Başbakan aynı gece Hatay’da bulunan Adalet Bakanı Sadullah Ergin’i Ankara’ya çağırdı. Acil olarak Ankara’ya çağrılan Bakan Ergin’in, Erdoğan’ın çağrı notunu aldığı anı kameralar görüntüledi. Not ulaştırıldığında Ergin, kürsüde konuşma yapıyordu.

‘NE YAPABİLİRİZ?’
Hatay-Der’in kuruluşunun 5. yıldönümü dolayısıyla Ottoman Otel’deki etkinliğe katılan Bakan Ergin, geceyi de Hatay’da geçirecekti. Korumasının getirdiği notu okur okumaz, “Ankara’da önemli bir işi olduğunu” söyleyip konuşmasını yarıda kesen Bakan Ergin, o saatte tarifeli uçuş olmadığı için bir arkadaşının jet uçağıyla apar topar Ankara’ya dönerek Erdoğan’la görüştü.

Başbakan Erdoğan’ın Bakan Ergin’e, haklarında yakalama kararı çıkarılan subaylarla ilgili, “Ne yapılabilir” diye sorduğu iddia edilirken, Ergin, bu yöndeki soruyu yanıtsız bıraktı. Ergin, “Ben bakanıyım, Başbakan ile her zaman görüşebilirim” dedi.

İKİ BAKAN BAŞBAKANLIK’TA
Başbakanlık’ta dün de hızlı bir görüşme trafiği yaşandı. Başbakan Erdoğan yaşanan son gelişmelerle ilgili olarak İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’le ayrı ayrı bir araya geldi. Erdoğan Bakan Gönül’le kritik YAŞ toplantısını ve Balyoz soruşturmasını, Atalay’la ise Hatay ve İnegöl’de yaşananları görüştü.

TÜRK: ‘ERGİN BİR ŞEY YAPAMAZ’
TUTUKLAMALARLA ilgili Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in rolünün ne olabileceğine ilişkin olarak eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, adalet bakanlarının mahkemelerin yakalama-tutuklama emirleriyle ilgili bir şey yapamayacağını söyledi.

Türk, “Adalet Bakanları ‘Kanun Yaranına Bozma’ talebinde de bulunabilir. Ancak bu talep mahkeme kararlarının Yargıtay’a götürülmesi biçiminde olur ve esası etkilemez. Balyoz Davası kapsamında verilen tutuklama kararlarının Kanun Yararına Bozma talebiyle Yargıtay’a götürülme imkânı ise yoktur” dedi.