İSTANBUL - İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım, 'Mavi Marmara baskını ile ilgili İsrail'e açılan davaların devam edeceğini' söyledi. 

İsrail'in Türkiye'den özür dilemesinin ardından vakfın Fatih'teki genel merkezinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Yıldırım, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

İsrail basınında yer alan 'açılan davaların kapanacağı' iddialarına değinen Yıldırım, şunları söyledi: 

''Türkiye ve dünyada açılan davalar var, ceza davaları. Elbette mahkemeler bunu dikkate alacak. Biz sivil toplum kuruluşu ve halklar olarak dünyadaki aktivistlerle beraber bu suç itirafını elbette ki mahkemelerde de değerlendireceğiz. 

Davaların kalkması mümkün değil. Hukuk bağımsızdır. Bu davalar açılmıştır. Zaten özür de suçun kabulüdür. Elbette bu tazminat ve ceza davaları, uluslararası ceza mahkemesindeki davalar da devam edecek. Bu konuda hiç kimsenin tereddütü olmasın.'' 

'İSRAİL TARİHİNDE İLK' 
İsrail'in tarihinde ilk defa özür dilediğini kaydeden Yıldırım, ''Ne isterse onu yaptıracağını düşünen İsrail, hiç beklemediği bir durumla karşılaştı. Özellikle sayın Başbakanın ve Dışişleri Bakanımızın şartları ortaya koşması, bu şartlar olmadan asla görüşmelerin olmayacağını söylemesi sonucunda İsrail bugün özür dilemiştir. İsrail'in böyle bir konuda özür dilediği dünya tarihinde ilktir. Yani dünya tarihinde bir ilk yaşanmıştır. Bu, diplomaside ve siyasi alanda büyük bir başarıdır'' ifadelerini kullandı. 

'ABLUKA DA İNŞALLAH KALKACAK' 
Özrün kendilerini sevindirdiğini ancak Gazze'ye uygulanan abluka nedeniyle 'buruk' olduklarını kaydeden Yıldırım, "Abluka, Gazze'den çekilen İsrail'in haksız olarak uyguladığı bir statüdür. İnşallah bu da kalkacak, hiç tereddüt etmeyin. Çünkü bu özür, süreçte çok önemli bir adımdır'' değerlendirmesini yaptı.