İlamsız icrayı, herhangi bir belgeye, delile dayanmayan alacak iddiaları olarak tanımlayan Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, herhangi bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının, başka bir vatandaştan alacağı olduğunu iddia ederek icra takibi başlatabildiği bu yöntemin, dolandırıcılar tarafından kullanıldığını ifade etti. Genel Başkan Şahin, "Herhangi bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, başka herhangi bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına karşı, ondan alacağı olduğunu iddia ederek icra dairesine gidip, hakkında icra takibi başlatabilir. Bu icra takibi için en fazla 50 TL'lik bir masraf yapmak yeterli. Kendisine ilamsız icra takibi gelen vatandaş, tebligat eline ulaştıktan sonraki 7 gün içinde itiraz etmezse bu borç kesinleşmiş sayılır ve icranın bütün gücüyle alacak tahsil edilir. Karşı tarafın gerçekten borcu olmasa bile bu tahsil edilir. Çünkü 7 gün içerisinde itiraz etmemiştir. Çeşitli nedenlerle gerçekleşmeme ihtimali olan bu itirazlar karşısında da her türlü açığı değerlendiren dolandırıcılar da durmaz. Durmuyorlar da zaten ve bir sürü insanın canını yakıyorlar" diye konuştu.

Ahmet Hakan Coşkun, Fatih Altaylı ve Fatih Portakal'a da icra takibi

Tüketiciler Birliği olarak, dolandırıcıların fırsata çevirdiği yasal boşluklara dikkat çekmek için daha önce de Ahmet Hakan Coşkun, Fatih Altaylı ve Fatih Portakal'a ilamsız ödeme emri gönderdiklerini ancak, konu köşe yazılarında gündeme gelmeyince, son çare olarak Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e ilamsız icra takibi göndermeye karar verdiklerini kaydeden Genel Başkan Şahin, sözlerini şöyle tamamladı:

"7 gün geçti, Abdulhamit Gül Bey'in eline geçmediği için itiraz edemedi ve şu anda bu icra takibi kesinleşti. Ben şu anda istersem Abdulhamit Bey'in maaşına ya da arabasına haciz koyabilirim. Ama bizim derdimiz haciz koymak değil, sadece farkındalığı oluşturmak. Bu konuda ciddi bir boşluk var. Ben, Sayın Abdulhamit Gül'den bürokratlarına bir talimat vermesini bekliyorum. Çok daha detaylı açıklamayı da, bizzat yanına giderek 100 Lira konusunda da helalleşmek suretiyle açıklayacağımızı ifade ediyorum."