Türkiye'de Ceza Hukuku Reformları Kongresi'nde Anayasa Değişiklik Paketi'ni eleştiren Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'e Sadullah Ergin anında cevap verdi. Ergin, anayasa değişikliğinin yargının üzerindeki vesayetçi anlayışı 1982 Anayasası'nın gerisine götürdüğünü ve yargının kuvvetler ayrılığı anlayışında sınırlayacak bir düzenleme olduğunu söyledi.

İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi öncülüğünde düzenlenen dünyada ve Türkiye'de Ceza Hukuku Reformları Kongresi Kültür Üniversitesi Ataköy Kampüsü'nde başladı. Kongrenin açılışına Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Almanya, Avusturya, İspanya gibi pek çok ülkeden hukukçu ve akademisyen katıldı.

Kongrede kürsüye önce Adalet Bakanı Sadullah Ergin çıktı. Ergin'in konuşmasını Türk Ceza Kanunu'nda yapılan değişiklikler ve Avrupa Birliği çerçevesinde yapılan yargı reformu çerçevesinde yaptı. Ardından kürsüye çıkan Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker ise özelikle anayasa değişikliği konusunda eleştirilerde bulundu.

Türkiye'nin bu günlerde anayasa değişikliği sürecinden geçtiğini aktaran Gerçeker, konuyla ilgili çok şey söylendiğini, kendilerinin de rapor hazırlayarak sunduklarını ifade etti. Yargı ile ilgili düzenlemelerde kendilerinin görüşlerinin alınmadığını savunan Gerçeker, yapılan düzenlemelerin anayasayı 12 Eylül düzenlemelerinin bile gerisine götürdüğünü iddia etti. Demokratik bir süreç işlediğine dikkat çeken Gerçeker, bu sürecin sonunda çıkacak sonuca herkesin saygı göstermesinin zorunlu olduğunu belirtti.

Yargı bağımsızlığının demokratik sistemin temel değerleri olan kuvvetler ayrılığı, hukukun üstünlüğü, hukuk devleti ilkelerinin temel sonucu olduğuna vurgu yapan Gerçeker, "Bu ilkeler yargı bağımsızlığı, bir toplumda en üstün değer olan adaletin, temel hak ve özgürlüklerin, özgürlükçü Anayasal demokrasinin en büyük güvencesidir." ifadesini kullandı.

Tarafsızlığın yargının adaleti sağlamada en önemli unsuru olduğunu bildiren Gerçeker, tarafsızlığın sağlayacak en temel unsurun ise yürütmenin etkisinden arınmış tam bağımsız bir yargı olduğunu söyledi.

Gerçeker'in kürsüde yaptığı konuşmaya Adalet Bakanı Sadullah Ergin kongreden ayrılırken basın mensuplarına yaptığı açıklamada cevap erdi. Gazetecilerin konuyla ilgili sorularını cevaplayan Ergin, "Evet 82 Anayasası'ndan bir geriye gidiş var, buna ben de katılıyorum. Yargı üzerindeki vesayetçi anlayıştan geriye gidiş var. Yargının aktivist, müdahaleci anlayışını sınırlayacak kuvvetler ayrılığı sınırında tutacak bir düzenleme olduğunu düşünüyoruz. Dünyadaki mukayeseli örneklere bakarsak bunun onlarla uyumlu bir değişiklik olduğunu anlayacaksınız. Avrupa'daki örneklerine bakarsanız bu düzenlemenin son derece yerinde olduğu, AB standartlarıyla uyumlu olduğu anlaşılacaktır." şeklinde konuştu. Zaman