Avukat Cevat Balta ve 5 avukat arkadaşı, Adalet Bakanı Sadullah Ergin hakkında Yargıtay seçimlerinde "görevini kötüye kullandığı" gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu dilekçesinde, Yargıtay Kanuna göre, Yargıtay'da boşalan üye sayısının on kişiyi bulduğunda en geç iki ay içerisinde seçim yapılmasının zorunlu olduğu hatırlatıldı ve boşalan üyeliklerin Yargıtay tarafından HSYK'ya bildirildiği de ifade etti.

Dilekçede, Adalet Bakanı Ergin'in HSYK başkanı sıfatıyla "Yargıtay Başkanlığı'nın talebini ve emredici hükmünü göz ardı ederek, Yargıtay üyelerinin seçimini kurulun gündemine almadığı ve bakanın bu davranışında ihmalden öte bir kastı bulunduğu" belirtildi.

Dilekçede ayrıca, "Ekim 2009 sonu itibari ile çıkarılması gereken, Hakim ve Savcıların 'güz kararnamesinin' ve yılda dört kez yayınlanan 'terfi kararnamelerinden', 2009 Ağustos sonu ve 2009 Aralık sonunda çıkarılması gereken terfi kararnamelerinin çıkarılmamasının da şüpheli bakanın tutum ve fiilinden kaynaklandığı göz önüne alınırsa, kastın yoğunluğu daha da anlaşılacaktır" denildi.

Balta, Ergin hakkında Yargıtay seçimlerinde "görevini kötüye kullandığı" gerekçesiyle Anayasa'nın 148. maddesine göre "soruşturma açılıp cezalandırılması için kamu davası açılmasını" istedi.
 

"Ergin ve Gerçeker'in Kurultay'da buluşması manidar"

Bu arada Balta ANKA'ya yaptığı açıklamada, konuya ilişkin Adalet Bakanlığı'na bir dilekçe gönderdiğini belirterek, söz konusu seçimlerin bir an önce yapılması gerektiğini ve mağduriyetlerin giderilmesini istediklerini belirtti. Balta, Ankara Barosu tarafında bugün başlayacak olan Uluslararası Kurultay'da Adalet Bakanı Ergin ile "söz konusu seçimlerden rahatsızlığını" dile getiren Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in bir araya gelmesini de manidar bulduğunu söyledi. Balta şöyle konuştu:

"Yargıtay'da dosyalar, çok fazla sayıda üye eksiği olduğu için zaman aşımına uğruyor. Adalet eksik tecelli ediyor. Dairede üyeler eksik olduğu için heyet oluşturulmuyor. Gayri menkule bakan dairede üye eksiği olduğu için konuya ilgisiz bir daireden üye çağırılıyor. Yüksek yargı sorunlar içinde." 

AA