CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan'ın soru önergesine Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in verdiği yanıt Kişisel Verilerin Korunması Kanun Tasarısı'nın yaklaşık üç yıldır TBMM Adalet Komisyonu'nda beklediğini ortaya koydu.

CHP'li Ayhan'ın soru önergesini yanıtlayan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Kişisel Verilerin Korunması Kanun Tasarısı'nın 28 Temmuz 2006 tarihinde Başbakanlığa sevk edildiğini belirterek, "Başbakanlık tarafından 22 Nisan 2008 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sevk edilen tasarı, Adalet Komisyonu tarafından 7 Mayıs 2008 tarihinde alt komisyona havale edilmiştir. Alt komisyon, gerçekleştirdiği iki toplantıdan sonra yoğun gündem nedeniyle çalışmalarına ara vermiştir" dedi.

-"KİŞİSEL VERİLER DEĞİŞTİRİLEBİLİR"-

Adalet Bakanı, kişisel verilerin işlenmesi tanımını da, "Verilerin sadece kaydedilmesini değil, toplanması, elde edilmesi, saklanması, değiştirilmesi, okunması, sorgulanması, kullanılması, transferi, yayılması, bloke edilmesi, silinmesi veya yok edilmesi gibi her türlü süreci içerir" diye anlattı.

Komisyonda bekleyen tasarının getirdiği düzenlemeler şöyle:
"Özel nitelikteki kişisel veriler için işlem yasağı getirilirken, kamu kurum ve kuruluşlarının kanunla veri işleyebilecekleri belirtilecek. Verileri işlenen kişilere bilgi edinme, düzeltme gibi bir takım haklar tanınacak. Yurt dışına veri aktarımı sınırlandırılacak.
Veri Kütüğü Sistemi Sicili kurulacak. Bağımsız bir Üst Kurul kurulacak."

-AB MÜKTESEBATINDA YER ALIYOR-

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AB müktesebatına uyum sürecinin getirdiği mevzuat çalışmaları kapsamında da, Kişisel Verilerin Korunması Kanun Tasarısı'nın kanunlaşması öngörülen tasarılar arasında özel olarak sayıldığını ifade etti.

Ergin, 12 Eylül halkoylamasında kabul edilen paket ile birlikte Anayasa'nın 20. maddesine, "Herkes, kendisiyle ilgili kişisel verilerin korunmasını isteme hakkına sahiptir. Bu hak; kişinin kendisiyle ilgili kişisel veriler hakkında bilgilendirilme, bu verilere erişme, bunların düzeltilmesini veya silinmesini talep etme ve amaçları doğrultusunda kullanılıp kullanılmadığını öğrenmeyi de kapsar. Kişisel veriler, ancak kanunda öngörülen hallerde veya kişinin açık rızasıyla işlenebilir. Kişisel verilerin korunmasına ilişkin esas ve usuller kanunla düzenlenir" fıkrasının eklendiğini de hatırlattı.

Bakan Ergin, eklenen bu yeni hükümle birlikte çıkarılacak olan kanunun anayasal temelinin atıldığını söyledi.(ANKA)
(MG/ÖMR)