Ergin, Antakya Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifinin Mali Genel Kurulu ve Tapu Dağıtım Töreninde yaptığı konuşmada, Hatay esnafının girişimci ruhunun ülke ekonomisine katkılarının inkar edilemeyeceğini kaydetti. Ergin, Küçük Sanayi Sitesinin 1984 yılında sit alanı olması nedeniyle yaşanan sorunların, yerel yönetici ile oda başkanlarının katkılarıyla giderildiğini ifade etti.

Büyük ülke olmak için öncelikle vatandaşların birlik, beraberlik ve dayanışma içinde bulunması gerektiğine dikkati çeken Ergin, ''Siyaseti herkes kendi kulvarında yapmalı ancak ülkenin ortak çıkarları için tüm partiler dayanışma içinde omuz omuza hareket etmeli. İşte o zaman 'büyük devlet' olunur'' dedi.

Ülkenin genel sorunları yerine Hatay'ı konuşmak istediğini belirten Ergin, ''Hatay uzun yıllar ülkenin güneyinde hudut kenti olarak anılmış ve gerekli yatırımlar hizmetler ağır-aksak gelmiş. Özellikle bizim hükümetimiz döneminde, kentin altyapısı tamamlandı, ilçelerin büyük çoğunluğunda bölünmüş yolların tamamlanması ve duble yol yapılması sağlandı. Cilvegözü ve Yayladağı Gümrük Kapıları ülkemize yakışır bir şekilde modernizasyon çalışmaları gerçekleştirildi'' diye konuştu.

-''HAVAALANI AÇILIRKEN HERKESİN ENDİŞESİ VARDI''

Hatay Havaalanının 9 Aralık 2007 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldığını anımsatan Ergin, şunları kaydetti:

''Havaalanı kentimiz için önemli bir yatırımdı. Ancak, yetkilileri bu konuda ikna etmek için sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle büyük çaba gösterdik. Havaalanı yapılırken 'uçaklar boş gider ve döner, 3 ay sonra da havaalanı yeniden kapanır' düşüncesi hakimdi. Hatta herkes gibi ben de endişe yaşıyordum. Uçakların boş gidip dönmemesi için sivil toplum kuruluşları ve yerel yöneticilerin her uçak için 30-40 bilet almalarını rica etmiştik. Bunlara hiç gerek kalmadı. Hatay halkı havaalanına sahip çıktı. Şu anda yüzde 90'lara varan doluluk oranı yanında İstanbul, Ankara ve KKTC'ye haftada iki olan sefer sayısı haftada 7 güne çıktı. Yakın zamanda terminal binası hizmete girince burası uluslararası bölge havaalanı olacak.''

Ergin, 4 Temmuz Pazar günü Gaziantep'in İslahiye ilçesi üzerinden Antakya'ya ilk kez doğal gaz getirileceğini, vatandaşların doğal gaz sayesinde önemli rahatlama sağlayacaklarını ifade etti.

-''ESKİ ANTAKYA EVLERİ TURİZME KAZANDIRILMALI''-

Kentte bin 500 kadar eski Antakya evinin bulunduğunu kaydeden Ergin, başta sivil toplum kuruluşları olmak üzere iş adamları ve turizm yatırımcılarının buraları restore ederek, otel, pansiyon, kafeterya olarak turizme kazandırmasını istedi.

Restorasyon için Kültür ve Turizm Bakanlığının da destek verdiğini bildiren Ergin, Vali Mehmet Celalettin Lekesiz, Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve oda başkanlarıyla geçen yıl gittikleri İspanya'nın 70 bin nüfuslu Toledo kentine yılda 2,5 milyon turist geldiğini, Antakya evlerini andıran pansiyon ve butik otellerin geceliğinin 150-200 Avro olduğunu anlattı.

''Biz neden aynı uygulamayı yapmayalım?'' diye soran Ergin, ''Bizim doğal ve tarihi zenginliklerimiz daha fazla ayrıca Suriye ve komşu ülkelerle karşılıklı vize kalktı turizmden gerekli payı almamız için otel sayısını artırmalı konaklama açığını kapatmalıyız'' dedi.

Ergin, Asi Nehri üzerinde Suriye ile ortak yapılacak olan Dostluk Barajı Projesinin hazırlandığını, önümüzdeki günlerde inşaatına başlanacağını, buranın tamamlanmasıyla her iki ülkenin tarımında önemli artışlar yaşanacağını da sözlerine ekledi.

Vali Mehmet Celalettin Lekesiz de kent ekonomisinin yüzde 85'ini KOBİ'lerin oluşturduğunu, geçen yıl 81 il içinde KOSGEB'in teknik, hibe ve kredilerinden en fazla yararlanan 7. il olduklarını kaydetti.

Ergin, Vali Lekesiz, Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, AK Parti İl Başkanı Adem Yeşildal, CHP Parti Meclisi Üyesi ve Eski Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanı Nihat Matkap, CHP İl Başkanı Halef Tiftikçi, MHP İl Başkanı Şefik Çirkin, BBP İl Başkanı Nevin Zeytineli, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, Antakya Ticaret Borsacı Başkanı (ATB) Mehmet Ali Kuseyri, Hatay Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (HESOB) Başkanı Abdulkadir Teksöz, bin 538 üyenin tapusunu dağıttılar.

Bakan Ergin'in İskenderun ve Erzin'de şehit ailelerini ziyaret edeceği de öğrenildi.


Zaman