Anayasa tartışmalarıyla gerilen iktidar-yüksek yargı ilişkileri yeni bir boyuta taşındı. Adalet Bakanlığı, HSYK’nın Müsteşar Kahraman hakkında suç duyurusunda bulunmasının ardından Kurul’un çalışmalarına ara verildiğini duyurdu

Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun geçen Salı günkü toplantısında üye Ali Suat Ertosun’un ünvanlılar kararnamesinin ve bazı ilke kararlarının gündeme alınması önerisini oylatmak istemeyen Adalet Bakanlığı müsteşarı Ahmet Kahraman toplantıyı terk etmiş, bu yüzden Kurul karar alamamıştı. Kahraman’ın önceki günkü toplantıya da bir cenayezi bahane ederek katılmaması üzerine HSYK, “Kurul çalışmalarını engellediği” iddiasıyla Kahraman hakkında Yargıtay’a suç duyurusunda bulundu.

Buna sert tepki gösteren Adalet Bakanlığı, dün yaptığı açıklamada İç Yönetmeliğe göre ancak gündemin hazırlanmasından sonra ortaya çıkan ivedi ve süreli işlerin gündem dışı görüşülebileceğini belirterek Kahraman’ın bu yüzden toplantıyı terk ettiği ifade edildi. HSYK’nın sonbahar kararnamesini Yargıtay üyelerinin seçimini bahane ederek ertelemesi yüzünden ünvanlı kararnamesinin geciktiği ileri sürülen açıklamada Bakanlığın taslağı olmadan Kurul’un konuyu görüşmesinin mümkün olmadığı belirtildi.

Yaz kararnamesine kalacak

Açıklamada “3’ü Cumhuriyet başsavcılığı, 4’ü ağır ceza mahkemesi başkanlığı olmak üzere 7 yerde boşluk vardır. Bu görevler vekalaten yürütülmektedir. HSYK’ca yaz ve güz kararnameleri olmak üzere yılda iki kararname çıkartılmaktadır. Bu yüzden boş yerlerin yaz kararnamesinde değerlendirilmesi hizmetin gereklerine daha uygun olacaktır” denildi. Açıklamada Ertosun’un Ocak ayının 3. haftasında görüşülmesi gereken ilke kararlarına ilişkin önergesini 29 Ocak’ta verdiği ve 1 Şubat’ta gündeme alınmasını istediği savunuldu.

Çölaşan’ın yazdığı çıktı

İsim verilmeden Sözcü yazarı Emin Çölaşan’ın 23 Mart’taki yazısındaki “Eğer bu atama kararnamesi yine gelmezse, (ki gelmeyecek) o takdirde Kurulun seçilmiş üyeleri tarafından verilecek bir önerge ile çok önemli boş yerler için en kısa zamanda oylama yapılacak... size dahasını da söyleyeyim bu atama kararnamesi Kurul gündemine geldiği anda kamuoyunu çok yakından ilgilendirecek bazı ’sürpriz gelişmelerin de’ olması bekleniyor!” ifadelerine yer verilen açıklamada şöyle denildi:

Ağır suçlamalar

“Bu ifadeler ile o gün olacakları tek tek yazmış ve Kurul’un sürpriz kararlar alacağını önceden açıklamıştır. Başka yerlerde hazırlanan ve kamuoyuna açıklanan hukuk dışı stratejinin HSYK’nın bazı üyelerince uygulamaya konulması son derece vahim olup, kabul edilebilir bir durum değildir. Üyeler yasaların Bakanlığa verdiği bir yetkiyi hukuk dışına çıkarak kullanmak istemişler ve Anayasa değişiklik teklifinin kamuoyuna açıklanması üzerine bir çatışma ortamı oluşturma gayretine girişmişlerdir.” Açıklamada “Görüldüğü gibi, HSYK üyelerinin bekleyen sorunları bir an önce çözmek gibi bir amaç ve gayretleri bulunmamaktadır. Bu konuda Bakanlığa yönelik eleştirileri de gerçekçi ve tutarlı değildir. HSYK üyelerinin Kurul dışında belirlenen bazı stratejileri uygulamak, ’sürpriz kararlar’ almak suretiyle Anayasa değişikliği öncesi gerginlik ortamı oluşturmak istemeleri yüzünden Kurul çalışmalarına ara verilmiştir. Bakanlığımız bugüne kadar olduğu gibi hukuka bağlı tutumunu bundan sonra da taviz vermeksizin sürdürmeye devam edecektir. Herkesi de bu hususta duyarlı davranmaya davet etmektedir” denildi.

Yeni HSYK mı bekleniyor?

Bakanlığın ünvanlı kararnamesini de yaz kararnamesi ile birlikte çıkaracağını duyurması, kritik kararlar için Anayasa değişikliği yapıldıktan sonra oluşturulacak yeni HSYK’nın bekleneceği yorumlarına neden oldu. Bakanlık, ayrıca HSYK üyelerinin bazı davaların hakim ve savcılarının terfisini de gerekçesiz beklettiğini ileri sürdü. Daha önce Ergenekon savcısı Zekeriya Öz’ün terfisinin bekletildiği ortaya çıkmıştı.

‘Taslak metin değişebilir’

Adalet Bakanı Sadullah Ergin dün Türkiye Ziraat Odaları Birliği’ni ziyaret etti. Ergin yaptığı açıklamada “Ziyaretlerimizden sonra taslak metinde bir kısım değişmeler olma ihtimali vardır” dedi. Bu arada AKP’nin hukukçu kurmayları, anayasa paketiyle ilgili gelen talepleri değerlendirmek üzere hafta sonu toplanacak.

HSYK: Bakanlık ‘Kılıcı çektik’ diyor

HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, Adalet Bakanlığı’nın HSYK çalışmalarını askıya almasının mümkün olmadığını belirterek, “Bu bir Anayasa suçu olur” dedi. Bakanlığın açıklamasını “Demek ki ’Kılıcı çektik’ diyorlar” sözleriyle değerlendiren Özbek, VATAN’a yaptığı açıklamada Kurul’un çalışmalarına ara vermeye Kurul’dan başka kimsenin karar veremeyeceğini belirtti. Özbek, Bakanlığın önceki günkü toplantıya Müsteşar Ahmet Kahraman’ın katılmamasını ve yerine de bir yardımcısını görevlendirmemesini bir cenaze törenine katıldıkları gerekçesiyle açıkladıklarını hatırlatarak, yapılan açıklamanın bunun gerçek dışı bir gerekçe olduğunu gösterdiğini söyledi. Özbek, “Bu, cenaze töreni sahiplerine ve cenazeye saygısızlıktır, günahtır” diye konuştu.


Vatan