Bakanlık, 17 Şubat Çarşamba günü sabah erken saatte yapılan basın açıklamasına yönelik eleştiriler ve bugün basında yer alan Cumhuriyet savcılarının yetkilerinin kaldırılmasına ilişkin kararın geç tebliğ edildiği haberleri üzerine yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen bir soruşturmayla ilgili olarak ''16 Şubat Salı günü Tv kanallarında bilgi kirliliğine yol açan haber yayınlarının gün boyunca sürdürülmesi, ayrıca YARSAV'ın bir yazılı açıklama ve akşam saatlerinde basın toplantısı yaparak Bakanlığımızı açıklama yapmaya ve soruşturma açmaya çağırması'' üzerine konuyla ilgili bir açıklama yapılmasına gerek görüldüğü belirtildi.

YARSAV'ın basın toplantısının saat 19.00 sıralarında ajanslara ve televizyonlara yansıdığı, bakanlıkça yapılacak açıklamanın hazırlanmasının 23.00 sıralarında tamamlandığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Ancak gazetelerin baskı saatleri ve televizyonların akşam haber bültenlerinin tamamlanması dikkate alınarak yapılacak bir açıklamanın gerekli şekilde kamuoyuna duyurulamayacağı düşünülmüş ve açıklamanın ertesi gün sabah saatlerinde yapılması kararlaştırılmıştır.

Hazırlanan yazılı basın açıklaması metni, basın müşavirimiz tarafından telefonla irtibat kurulduktan sonra Anadolu Ajansı İç Haberler Müdürlüğünün e-posta adresine ([email protected]) gönderilmiştir. E-postanın gönderiliş tarih ve saati bilgisayar kayıtlarında 17 Şubat 2010/00.05 olarak gözükmektedir.

Yazılı açıklamanın, televizyonların sabah haberlerine yetişmesi için haberin hazırlanma süresi de dikkate alınarak gönderilen e-postaya 'sabah saat 06.00'da servise konulabilir' şeklinde bir not düşülmüştür. Bakanlığımızın basın açıklaması Anadolu Ajansı tarafından 05.57'de servis edilmiştir.''

-''HSYK KARARININ TEBLİĞİ''

Erzurum özel yetkili Cumhuriyet savcılarının yetkilerinin kaldırılmasına ilişkin HSYK kararının ''geç tebliğ edildiği'' yönündeki iddiaların da ''doğru olmadığı'' belirtilen açıklamada, şunlara yer verildi:

''HSYK toplantısı, 17 Şubat Çarşamba günü saat 12.45'te sona ermiş, öğle tatilini müteakip bu kararın yazılması ve tebligatların hazırlanıp imzalanması işlemi tamamlandıktan sonra, tebligat UYAP üzerinden saat 16.17 itibariyle Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmiştir.

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı 18 Şubat Perşembe günlü yazısında, CMK 250. maddeyle yetkili Cumhuriyet başsavcıvekili ve tüm Cumhuriyet savcılarının yetkilerinin kaldırıldığına dair yazının 17.02.2010 saat 16.45'te ellerine ulaştığını, 'Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin (CMK 250. maddeyle yetkili ve görevli) 18.02.2010 tarihinde tutuklu sanıkların duruşmalarının olduğunu, bu duruşmalara katılacak yetkili Cumhuriyet savcısı halen görevlendirilmediğinden adı geçen Cumhuriyet savcılarının duruşmalara katılıp katılmayacağı hususunda acil görüş bildirilmesini' talep etmiştir.

Bu yazı aynı gün yapılan HSYK toplantısında Kurula sunulmuş, Kurulca Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığının yazısı da göz önünde bulundurularak Erzurum CMK 250. maddeyle yetkili Cumhuriyet başsavcıvekilliği ve savcılıklarına yeni isimlerin görevlendirilmesine karar verilmiştir. Söz konusu karar da 18 Şubat Perşembe günü saat 13.52'de Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığına iletilmiştir.

Görüldüğü gibi her iki konuda da basında yer alan iddia ve haberler gerçeği yansıtmamaktadır.''

Bakanlığın bugünkü açıklamasında, 17 Şubatta yapılan açıklamanın e-posta yoluyla gönderildiğini gösterir bilgisayar çıktısına da yer verildi.

aa