Son yıllarda kamu yönetiminde reform çalısmalarının en önemli parçalarından birisini bilgi edinme hakkı oluşturuyor. Bu hak, kamu yönetiminde saydamlığın temini yolunda önemli bir mesafe alınmasını sağladı. 2011 yılı içinde Adalet Bakanlığı'na gelen toplam başvuru sayısı 6 bin 692, cevap verilen başvuru sayısı 4 bin 433. Başvuruların 3 bin 612'sine olumlu cevap verilirken, reddedilen başvuru 785, başka kurum ve kuruluşlara sevk edilen başvuru sayısı 2 bin 259, işlemden kaldırılanlar 26, kısmen olumlu, kısmen reddedilen başvuru sayısı da 10.

2011 yılında reddedilen başvurulara ilişkin istatistikler ise şöyle: Tavsiye ve mütalaa talebini içeren başvurular 591, ayrı veya özel bir çalışmayı gerektiren başvurular 33, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında bulunmadığından reddedilen başvurular 54, eksik başvuru 15, istenen bilgi veya belgelerdeki belirsizlik nedeniye reddedilen başvurular 3, kurum içi düzenlemeler kapsamında başvurular 3, özel hayatın gizliliğine dair başvurular 2,T.C. kimlik numarası olmayan başvurular 17, T.C. kimlik numarası yanlış bildirilen başvurular 29, tekrar mahiyetinde olan başvurular 34, yabancı dilde yapılan başvurular 3, ücreti yatırılmayan başvurular 1 olmak üzere toplam 785.

Adalet Bakanlığı'na yapılan bilgi edinme başvuruları bir çok konuyu kapsıyor. En çok başvuru konusu yapılan konuların başında hukuki konular geliyor. Bilgi edinme başvuruları kapsamında cezaevleri ve hükümlüler hakkında taleplerin sadece 172 olması ise dikkat çekiyor.

Hukuki konuları sınavlar, memur sicil notları, müfettiş hal kağıtları, soruşturma belgeler, özlük haklar, cezaevleri ve hükümlüler, personel atamaları, adli sicil kayıtları ve uluslararası anlaşmalar izliyor.



Cihan