T.C.
 ADALET BAKANLIĞI
 BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ

Sayı: 12                                                                                                                                                                                                  20.03.2012

 

BASIN AÇIKLAMASI

 
20 Mart 2012 tarihli Cumhuriyet Gazetesinin  "Hangi vicdana sığar" başlıklı haberde yer alan; "Osmaniye T Tipi kapalı Ceza İnfaz Kurumunda inceleme yapan Meclis İnsan Hakları Komisyonu üyeleri tarafından hazırlanan raporda, anneleriyle birlikte zorunlu olarak kalan çocuklara hükümlü olmadıkları gerekçesiyle yemek verilmediği ve Ceza İnfaz Kurumundaki baskıcı yönetimi nedeniyle tutuklu/hükümlülerin konuşmaktan çekindiklerine" ilişkin iddialarla ilgili olarak aşağıdaki  açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.
1.Osmaniye T Tipi kapalı Ceza İnfaz Kurumunda halen annesinin yanında kalmakta olan 4 çocuk bulunmaktadır. Çocuklara, hükümlü ve tutuklular ile ceza infaz kurumları personelinin iaşe yönetmeliğinin 4. maddesi ve 47 no.lu genelgenin 5. bölümünün 2. fıkrası uyarınca iaşe verilmektedir. Verilen iaşeler, kurum tabelasına yazılmaktadır. Bu bağlamda; 19.03.2012 gününe ait tabela incelendiğinde, annesinin yanında kalmakta olan çocuklara süt, salam, fındık kreması ve pirinç pilavının verildiği görülmüştür.

2.Annesiyle kalan çocukların çocuk bezleri de Kurumlarımızca temin edilmektedir. 

3.Şu an Osmaniye cezaevinde annelerinin yanında kalan çocuklardan ikisi, Kurum aracı ve kadın personel refakatinde sabahları kreşe götürülmekte ve akşamları da Kuruma getirilmektedir. 

4.Adı geçen kurumda KCK terör örgütü ile ilişkilendirilen 13 hükümlü/tutuklu bulunmaktadır. Bunlardan iki kişi, 14.03.2012 tarihinde Kuruma verdikleri dilekçede, örgütsel gerekçeler nedeniyle açlık grevine girdiklerini bildirmişlerdir.

5.Habere konu ifadeler "Meclis İnsan Hakları Komisyonu üyeleri tarafından hazırlanan rapor" şeklinde yansıtılmıştır. Bu doğru değildir. Bunlar, Komisyon üyesi bir milletvekilin yapmış olduğu açıklamalardır.  

Adalet Bakanlığı Ceza Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Kontrolörleri Osmaniye cezaevine yönelik diğer iddiaların tümünü titizlikle incelemektedirler. 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur