"ADALET BAKANLIĞI'NDAN DENİZ FENERİ DAVASI AÇIKLAMASI: İDDİALAR GERÇEK DIŞI"

-Adalet Bakanlığı, Deniz Feneri davasında bazı dosyaların Türkiye'ye gelmesine bakanlıkça engel olunduğu ve bakanlığın Ankara Cumhuriyet savcılarının davaya ilişkin inceleme yapmak üzere Almanya'ya gitmelerini engellediği şeklindeki iddiaların "kesinlikle gerçeği yansıtmadığı"nı bildirdi. 

-Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Bakanlığımızın iki ülke adli makamları arasındaki adli yardım taleplerinin ilgili mercilere ulaştırılmasına aracılık etmek dışında hiçbir görev ve yetkisi bulunmamaktadır. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Alman adli makamlarına yönelik talep ve yazıları geciktirilmeksizin Almanya'ya ulaştırıldığı gibi Almanya'dan gelen yazılar da aynı şekilde bekletilmeksizin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmiştir" denildi. 

ANKARA - Adalet Bakanlığı, Deniz Feneri davasında bazı dosyaların Türkiye'ye gelmesine bakanlıkça engel olunduğu ve bakanlığın Ankara Cumhuriyet savcılarının davaya ilişkin inceleme yapmak üzere Almanya'ya gitmelerini engellediği şeklindeki iddiaların "kesinlikle gerçeği yansıtmadığı"nı bildirdi. 
Adalet Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Deniz Feneri davasıyla ilgili olarak "Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca Almanya'dan talep edilen dosyaların bir örneğinin Türkiye'ye gönderilmesinin fotokopi masraflarının yüksek olması nedeniyle Adalet Bakanlığı'nca engellendiği" ve "soruşturmayı yürüten savcıların dosyaları incelemek için Almanya'ya gitmelerine yine Adalet Bakanı tarafından izin verilmediği" yönündeki haberlerin bazı basın yayın organlarında yer aldığı anımsatıldı. 
Almanya'da görülen Deniz Feneri e. V. davasının Türkiye uzantısıyla ilgili soruşturma Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülmekte olduğu belirtilen açıklamada, "Bakanlığımızın iki ülke adli makamları arasındaki adli yardım taleplerinin ilgili mercilere ulaştırılmasına aracılık etmek dışında hiçbir görev ve yetkisi bulunmamaktadır. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Alman adli makamlarına yönelik talep ve yazıları geciktirilmeksizin Almanya'ya ulaştırıldığı gibi Almanya'dan gelen yazılar da aynı şekilde bekletilmeksizin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmiştir. Almanya'dan gelmesi geciken bazı evrak ve belgelerin gönderilmesi için Bakanlığımızca zaman zaman tekit yazıları da yazılmıştır" denildi. 
Açıklamada, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 15 Şubat 2010 günlü adli yardım evrakının Almanca tercümeleri ile birlikte Bakanlıkça 16 Şubat 2010'da Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Almanya'ya gönderildiği bildirilerek, "Almanya'dan beklenen cevabın gecikmesi üzerine 25 Mart, 1 Haziran ve 4 Ağustos 2010 tarihlerinde Berlin Büyükelçiğine tekit yazıları gönderilerek adli yardım talebinin akıbeti sorulmuştur" ifadesine yer verildi. 
Bakanlığın, Ankara Cumhuriyet savcılarının inceleme yapmak üzere Almanya'ya gitmelerini engelleme ya da geciktirme gibi bir tutumunun "kesinlikle söz konusu olmadığı" savunulan açıklama şöyle: 
"Bakanlıkça 23 Ağustos 2010 tarihinde ulaşan Almanya Federal Dışişleri Bakanlığı'nın yazısında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına şu şekilde iki seçenek sunulmuştur: 
Söz konusu davaya ilişkin evrakın toplam 700 klasör olduğu, fotokopi maliyetinin 100 bin EURO tutabileceği, maliyetin Türkiye tarafından üstlenilmesi halinde dosyalardan bir örnek çıkarılarak gönderilebileceği veya, 
başsavcılık yetkililerinin Almanya'ya giderek dosyaları yerinde inceleyebileceği ve gerekli belgelerin örneklerinin alınabileceği belirtilmiştir. Berlin Büyükelçiliği aracılığıyla alınan bu yazı Bakanlığımızca aynı gün (23 Ağustos 2010) Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na ulaştırılmıştır. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Almanya'dan istenen dosyaların fotokopilerinin gönderilmesi yerine savcıların Almanya'ya giderek dosyalarda inceleme yaparak örnek alması ve ifade alınması sırasında hazır bulunması seçeneğini tercih etmiştir. Başsavcılığın bu talebine ilişkin 3 Eylül 2010 tarihli yazısı aynı gün Alman makamlarına iletilmek üzere Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliği'ne gönderilmiştir. Şu anda Başsavcılığın bu talebiyle ilgili olarak savcıların Almanya'ya giderek inceleme yapmaları amacıyla Almanya'dan tarih verilmesi beklenmektedir. Almanya'dan bu cevap geldikten sonra Cumhuriyet savcıları Almanya'ya giderek dosyaları inceleyebilecek ve ifade alma işlemine katılabilecektir."(ANKA)