Her gün binlerce davanın görüldüğü İstanbul'daki çeşitli adliyelerde yaşananlar pek dışarıya yansımaz. Ancak Bakırköy Adliyesi'nde ve Çağlayan Adliyesi'nde çalışan katip, mübaşir ve yazı işleri çalışanlarından oluşan kalabalık bir grup TAKVİM'e mail ve mektup göndererek, hakim, savcı, katip, mübaşir ve yazı işleri müdürlüklerinde yaşananları anlattı. "Size yargının hızlanması için öncelikle yapılması gerekenler konusunda ve ayrıca hakimsavcıların yaptığı haksızlıklar konusunda bilgi vereceğim" diye başlayan açıklamada, şöyle deniliyor:

UYAP'A GEÇİLMELİ
"Öncelikle emniyet teşkilatı başta olmak üzere, tüm kamu kurum ve kuruluşlarının UYAP sistemine geçmesi gerekiyor.
 Herhangi bir kamu kuruluşundan belge istendiğinde, o belgenin mahkemeye ulaşması, 1-1.5 ay sürüyor. Oysa UYAP üzerinden en fazla 1 gün sürer. Böylece hem zamandan, hem de posta masrafından iki kurum da kurtulmuş olur."
 
Adliye çalışanlarının, İstanbul'da çeşitli adliyelerde meydana gelen ve dışarıya yansımayan, adaletin yarım işlemesine neden olduğunu öne sürdükleri ilginç aksaklıklar: Yargının ağır işlemesinin en önemli sebeplerinden biri hakimlerin, duruşma sırasında herkesin önünde katipleri, hatta hızını alamayıp mübaşirleri aşağılayıcı ve onur kırıcı sözler sarf etmeleridir. Hakarete uğrayan işleri ağırdan almaz mı? Çoğu hakim duruşma dosyalarına duruşma sırasında bakıyor. 1-2 gün öncesinden baksa olmaz mı? İşte işini savsaklayan bu tür hakimler yüzünden, işine sadık hakimler bile çalışamıyor. Çünkü gelip oyalıyorlar.
 
ADLİ TIP CUMHURİYETİ
"Adli Tıp Kurumu kendi başına bir cumhuriyet. Orada çalışanların iş yapmaya gönülleri yok. Adli Tıp'a dosya ya da benzeri bir evrak gönderilirken, çuvalın dikişleri içe gelecek şekilde çevrilir. Özel bağlama tekniği ile bağlanır. Mahkeme mühürü özel olarak yapılmış eritilen mum üzerine vurularak gönderilir. Son 3 ayda Adli Tıp Kurumu'na, Bakırköy Adliyesi'nden giden 4 farklı mahkemenin gönderdiği çuvallar, 2 tane düğüm atılmış diye geri gönderilmiş. Adli Tıp Kurumu çalışanları iş yapmamak için ilmek, düğüm sayar olmuşlar. Adli Tıp Kurumu böyle yaparsa, dosyalar karara çıkabilir mi? Vatandaş doğal olarak bunları bilmediği için mahkemeleri suçluyor ve "Mahkemeler ağır işliyor" diyor. Yorumu sizlere bırakıyoruz...
 
BOL BOL ÇENE ÇALINIYOR
Bazı hakimlerin dava öncesi dosyalara bakmak yerine muhabbet etmeyi tercih ettiği iddia edildi.
 

MEVLÜT YÜKSEL/TAKVİM