Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarlarının yargılandığı davada, sanıklara destek olmak amacıyla başlatılan "Adalet Nöbeti"nde, dağılmaları yönündeki ihtarlara uymayıp izinsiz gösteri yaptıkları iddiasıyla haklarında dava açılan 9 avukatın üçer yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmalarına başlandı.

İstanbul 50. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya sanıklar ile avukatları katıldı. İddianamenin kabul kararının okunmasının ardından sanıkların savunmalarına geçildi.

Sanık Gökmen Yeşil, eylemlerinin suç olmadığını öne sürerek, "Barışçıl bir eylemdir. Olaylar sonrası gözaltına alınan grupta değildim. Polis müdahalesi sonucunda burnum kırılmıştı. Savcılığın niyeti, benim mağduriyetimi bastırmak için sanık olarak gösterilmem gerektiği düşüncesinden... Suçsuzum, beraatimi istiyorum." dedi.

Sanık Kemal Aytaç ise, "Yakamıza tutuklu olan avukat arkadaşımızın resimleri olan kartları takarak sessiz bir şekilde adliye içindeki merdivenlerde bir süre oturduktan sonra adliye dışında basın açıklaması yapmaya karar verdik. Ancak güvenlik görevlilerince orantısız güç kullanılarak, sert bir müdahaleyle adliye dışına çıkarıldık. Bu sırada 2 avukat arkadaşımız ciddi şekilde yaralandı. Bu olaylı ilk nöbetten sonra da 66 kez adalet nöbeti eylemi yapılmıştır. Ortada bir suç yoktur. Beraatime karar verilsin." ifadelerini kullandı.

Diğer sanıklar da savunma yaparak, beraat talebinde bulundu. 

Ara kararını açıklayan mahkeme, duruşmaya katılmayan sanıkların en geç gelecek oturuma kadar hazır edilmesi için sanık avukatlarına süre verdi.

İddianamede müşteki olarak yer alan bazı polislerin, atılı suçun mağduru olamayacağı gerekçesiyle bu polislerin gelecek celse tanık olarak dinlenilmeleri için bulundukları emniyete yazı yazılmasına hükmeden mahkeme duruşmayı erteledi.

İddianame

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca 9 avukat şüpheli hakkında hazırlanan iddianamede, olay tarihinde Çağdaş Avukatlar Grubu tarafından sosyal medya üzerinden İstanbul Adliyesinde 6 Nisan 2017’de izinsiz toplantı ve gösteri yapılacağı yönünde çağrıda bulunulduğu belirtiliyor.

Aynı gün saat 10.50 sıralarında Çağdaş Avukatlar Grubu ve Halkın Hukuk Bürosu avukatları olarak bilinen yaklaşık 30 avukatın İstanbul Adliyesi Atrium alanında toplandığı ve burada oturma eylemi yaptıkları anlatılan iddianamede, "Bu şekilde kamu binası içinde yasa dışı toplantı ve gösteri yapan grubun kolluk kuvvetleri tarafından uyarıldığı, dağılmaları yönünde ikazlar yapıldığı ancak grubun dağılmamakta ısrar ettiği, bunun üzerine kolluk kuvvetleri tarafından orantılı güç kullanılarak izinsiz toplantı ve gösteri yapan topluluğun dağıtıldığı" ifade ediliyor.

Tüm şüphelilerin "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet" suçundan 6 aydan üçer yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor. (AA)