Seda KILIÇ / İSTANBUL

 Adalette bekaret sendromu! İşte utandıran kararın öyküsü...
 İstanbul'da, zihinsel engellilerin devam ettiği bir okulda eğitim gören Ö.Ö., karnının ağrıdığını söyleyince ailesi tarafından doktora götürüldü. Muayenede down sendromlu Ö.Ö.'nün hamile olduğu anlaşıldı. Anne ve babası polise başvurdu ve soruşturma açıldı. Kartal Adli Tıp'tan rapor alındı ve bebeğe kürtaj yapıldı. 

YÜZDE 99.99 ONDAN
 Raporda 'Ö.Ö.'nün bakire, ultrason raporuna göre de gebe olduğu' bilgisine yer verildi. Cenin üzerinde yapılan DNA testinde ise bebeğin yüzde 99.99 ihtimalle genç kızın babası A.Ö.'den olduğu tespit edildi. 'Kızına cinsel istismarda bulunmadığını, durumu savcılığa da kendisinin ihbar ettiğini' söyleyen baba cezaevine gönderildi.
 
REZALETİ ANLATTI
 Ö.Ö. ile öğrenim gördüğü okulda psikolog, formater öğretmen ve sınıf öğretmeninin katılımıyla görüşme yapıldı. Genç kız, babasının gece yanına geldiğini, kendisini öptüğünü, karnını ağrıttığını söyledi. Ö.Ö. 'Bu kötülüğü sana kim yaptı?' diye soran polise de istismarı anlattı.
 
ANNE: EŞİM DE OLABİLİR
 Ö.Ö.'nün öğretmenin verdiği ifade ise şaşkınlık yaratan türden. Kürtaj sonrası bu olayı kimin yapmış olabileceğini soran öğretmene, genç kızın annesi A.Ö., 'Bilmiyorum, herkes olabilir, babası eve alkollü geliyor. Babası bile olabilir' demiş. 

CEZA ÜST SINIRDAN VERİLDİ
 Baba A.Ö., Kartal 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandı. Mahkeme babayı, 'Vücuda organ veya sair bir cisim sokmak suretiyle çocuğun cinsel istismarı' suçundan 15 yıl hapisle cezalandırıldı. Mahkeme, yasada öngörülen cezanın en üst sınırından babayı cezalandırmış oldu.
 
NASIL OLDUĞU AÇIKLANSIN
 Dosya temyize gitti. 14. Ceza Dairesi ise ilginç bir karara imza atarak tecavüzü görmezden geldi. Yargıtay 14. Ceza Dairesi'nce, 1'e karşı 4 oyla verilen kararda, Adli Tıp'tan alınan raporda 'Mağdurenin kızlık zarının ince kenarlı olup duhule müsait olmaması ve mağdurenin bakire olması' ifadelerinin yer aldığı hatırlatıldı. 

'BASİT CİNSEL İSTİSMAR'
 Bu nedenle sanığın eyleminin 'çocuğun basit cinsel istismarı' suçunu oluşturduğu belirtildi. Daire, 'sanığın vücuda nasıl organ soktuğu açıklanmadan, çocuğun nitelikli cinsel istismarı' suçundan ceza verilemeyeceğini' belirtti. Daire kararı, cezada indirim yapılması gerektiğini de içeriyor. Baba, Kartal 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden yargılanacak.
 
BİR HAKİM MUHALİF KALDI
 Bir üye hakim ise karara muhalefet etti. Söz konusu hakim, mağdurenin Adli Tıp kararı öncesi çizdiği bir resimde S. adlı bir kıza yer verdiğini belirtti. Ö.Ö.'nun resimdeki kızı kendisiyle özdeşletirdiğini ve 'Babasının S.'ye yaptıklarını' anlattığını kaydeden hakim, 'Babası olan sanık A.Ö. tarafından hamile bırakıldığı tespit edildi. Eylemin kızlık zarı bozulmayacak biçimde vajinal yoldan organ sokmak suretiyle işlendiği anlaşılmıştır' ifadelerini kullandı.




 KANUNLAR NE DİYOR?
 TCK'ya göre çocuklara tecavüz suçu 'çocukların cinsel istismarı' başlığı altındaki 103. madde kapsamında cezalandırılıyor. TCK'nın 103. maddesinin 1. fıkrasına göre çocuğu cinsel yönden istismar eden kişiye 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor. 103. maddenin 2. fıkrasına göre cinsel istismarın 'vücuda organ veya sair bir cisim sokulması' suretiyle gerçekleşmesi durumunda 8'den 15 yıla kadar hapse hükmediliyor. Cinsel istismar üst soy tarafından gerçekleşiyorsa ceza yarı oranında artırılıyor. Mahkeme, sanık babaya 2. fıkra kapsamında ceza verdi. Ancak Daire, 1. fıkraya göre ceza verilmesi gerektiğini hükmetti.

 N.Ç. için 'rızası var' diyen daire
 14. Ceza Dairesi, Mardin'de 26 kişinin istismarına uğrayan 13 yaşındaki N.Ç. davasında verdiği kararla da dikkat çekmişti. Daire, yerel mahkemenin 'Mağdurenin sanıklarla rızasıyla birlikte olduğu' yönündeki kararını onamıştı. Aynı daire, anal ve oral seksi, şiddet içeren, hayvanlarla, ölülerle ilişki gibi ilişki türleriyle bir tutmuştu. Bu yorumunu kanundaki 'doğal olmayan ilişki' ifadesine dayandıran Daire, evinde anal ve oral seks görüntüleri içeren CD bulundurana 1- 4 yıl arası hapis cezası verilmesini istemişti. 
TAMAMI ERKEK: Dairenin başkanlığını Fevzi Elmas yapıyor. Üye hakimler İbrahim Özyurt, Necati Meran, M. Ali Demirezici, Kamuran Çokal. Karşı oy kullanan üye ise Necati Meran.



Akşam