SEDA KILIÇ

Askerlik yapmak istemeyen kişilere para karşılığı "sahte çürük raporu" sağladığı iddia edilen 17 sanığın yargılandığı "çete" davasında emekli Binbaşı Fehmi Suna'nın adı "Ankara sorumlusu" olarak öne çıktı. İddianamede Suna'nın, daha birçok yasadışı faaliyeti olan çetenin "askerlik", "çürük raporu" ve "hayat kadını" işlerini yürüttüğü iddia edildi. "Çete liderliği" suçlamasıysa 403 yıla kadar hapsi istenen emekli albay, yaklaşık 1 yıl tutuklu kaldıktan sonra 1 Ekim 2010'da tahliye edildi.

DAVA devam ederken, emekli Binbaşı Suna'nın ilginç bir iş ilişkisi daha ortaya çıktı. Suna'nın, yargılandığı davayı yürüten hakim ve savcıların da aralarında olduğu binlerce Adalet Bakanlığı personelinin yemeklerini sağlayan şirketin yüzde 77 hisseyle en büyük hissedarı olduğu anlaşıldı.

RAKİBİ ŞİKAYET ETTİ
Şirketin iş yaptığı kurumlar arasında Adalet Bakanlığı'nın yanı sıra dünyanın en büyük adliye sarayı olan Kartal ve Çağlayan adalet sarayları da var.
 FİRMANIN bu özelliği ise İstanbul Yenimahalle Devlet Hastanesi'nin yemek ihalesini de kazanmasının ardından rakip firmaların şikayetiyle ortaya çıktı. Firmalar, Kamu İhale Kurumu'na yaptıkları başvuruda Suna'nın şirketinin aşırı düşük teklif açıkladığı, bilançosu uygun olmadığı için geçmiş dönem evraklarında oynama yaparak yeterlik kriterini sağladığı gibi nedenler sıralandı.

YARGILAMA BİTMEDİ
KAMU İhale Kurumu ise, İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılamanın devam ettiği ve henüz Suna hakkında hüküm kurulmadığı için başvuruyu reddetti.

'İHALEYE KATILAMAZ'
ŞİKAYETTE ayrıca şirketin büyük hissedarının Fehmi Suna olmasına da vurgu yapıldı. Başvuru dilekçesinde "suç örgütü kurmak ve yönetmek" ve "kamu görevlilerine rüşvet vermek" suçlamalarıyla yargılanan Suna'nın ihaleye katılmasının 4734 sayılı Kanun'a aykırı olduğu uyarısı yapıldı.

Asker olmaları avantaj sağlıyor
"SAHTE çürük raporu" davası olarak bilenen soruşturmada Askeri Hakim Ahmet Zeki Üçok, Fehmi Suna ve Erdem Kılıç'ın da aralarında olduğu 17 kişi yargılanıyor. Davada, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ve oyuncular Engin Akyürek'in de aralarında olduğu toplam 61 müşteki bulunuyor. İddianamede, örgütün liderleri oldukları iddia edilen Suna ve Kılıç'ın emekli asker olmaları nedeniyle TSK'nın birçok biriminde arkadaşlarının bulunduğu, Üçok'un hâlâ görevde olduğu için ayrı etkinliğinin olduğu öne sürülüyor. Davada savcı, Üçok'la birlikte Suna'ya da 403 yıl hapis cezası istemişti.