29 Ekim gecesi yayınlanan 675 sayılı kanun hükmünde kararname ile ihraç edilen Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Günal Kurşun davasının ilk duruşması, 22 Mayıs'ta Adana 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. 

Tarihi Adliye binası (Taş bina) önünde Yrd. Doç. Dr. Günal Kurşun’a destek olmak için CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, Adana Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, Baro Genel Sekreterimiz Av. Semih Gökayaz, Adana Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Nevzat Elçi, Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Ahmet Karagöz, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, baromuz mensubu avukatların katılımıyla duruşma öncesi basın açıklaması yapıldı. 

Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, konuşmasında Çukurova Üniversitesi Ceza Hukuku bölümü öğretim üyelerinden özellikle soykırım ve uluslararası ceza hukuku alanında akademik çalışma ve yayınlarıyla dünyaca bilinen Yrd. Doç. Dr. Günal Kurşun’un 29 Ekim gecesi yayınlanan 675 sayılı kanun hükmünde kararname ile ihraç edildiğini anımsattı. Av. Küçük, “Günal Kurşun yıllardır işkence, ifade özgürlüğü v.d gibi Türkiye'nin kâdim insan hakları sorunlarının yanı sıra azınlık hakları, ekonomik, sosyal ve kültürel haklar, Uluslararası Ceza Mahkemesi gibi konularda hem çalışmaları hem yayınları olan herkesçe bilinen bir insandır ve insan hakları savunucusudur” dedi.

Av. Küçük, konuşmasına şöyle devam etti: “Ülkemizin büyük bir facianın eşiğinden döndüğü o hain darbe girişiminden iki gün sonra Genelkurmay Başkanlığının ‘darbe püskürtülmüştür’ açıklamasına karşın halen uygulamaların sürdürülmesini anlayabilmek mümkün değildir. Aradan geçen 10 aylık süre içerisinde, ne yazık ki ülkemizde fiili ve hukuki koşulları bulunmayan OHAL uygulamasının en pervasız şekliyle devam eden örneklerini yaşamaktayız. Bugüne kadar çıkartılan 24 Kanun Hükmündeki Kararnameler aslında kanun üstünde kararnamelere dönüşmüştür. Toplum üzerinde, toplumun aydın kesimleri, farklı sesleri ve muhalif kimlikleri üzerinde hukuk dışı uygulamalarla bugüne gelmiş durumdayız. Bundan en fazla payı akademisyenler, eğitim camiası ve hukuk camiası almış durumdadır. Bugünkü uygulamalar bizlere Mussolini İtalya’sını ve Hitler Almanya’sını hatırlatmaktadır. Hukuk devleti ilkesi askıya alınmış, şeffaf, kontrol edilebilir ve denetlenebilir bir mekanizma bulunmamaktadır. KHK’lar ile yargısal denetimden kaçırılarak bir çok kalıcı düzenleme, açığa alma ve ihraçlar ile parti devleti uygulamalarının en ağırı yapılmaktadır. Cumhuriyet tarihinde bir ilk yapılarak partili Cumhurbaşkanı ile tek adam yönetimi dayatılmakta ve meşru kılınmaya çalışılmaktadır. Ben buradan başta Cumhurbaşkanı olmak üzere, siyasi iktidara, yetki ve sorumluluk makamında bulunanlara sesleniyorum. İçinde bulunduğumuz çatışma, ayrıştırma, ötekileştirme ve kutuplaştırma uygulamalarını ve OHAL’i sonlandırıp, KHK’ları da iptal edip, halk egemenliğinin temsil noktası meclis idaresini esas alarak ülkemizin olağan günlerine dönmesi zorunluluktur. Güneşli ve aydınlık günlere olan inancımızı asla yitirmeyelim” 

EĞİTİM SEN: KURŞUN’UN YANINDAYIZ. 
Basın açıklamasını gerçekleştiren Eğitim Sen Şube Başkanı Ahmet Karagöz de “FETÖ” ile mücadele diye başlan OHAL uygulamalarının ilk olarak insan hakları savunucularını, akademisyenleri, kamu emekçileri hedef almasına tepki göstererek üyeleri Yrd. Doç. Dr. Günal Kurşun’un yanında olduklarını dile getirdi. Kurşun’un ömrünü, insana, insan haklarına adamış bir akademisyen olduğunu dile getiren Karagöz, “Bugün Günal Kurşun hocamızın şahsında yargılanan bilimdir, insan haklarıdır, emek ve demokrasidir” dedi. 

AKADEMİSYEN GÜNAL KURŞUN HAKİM KARŞISINA ÇIKTI.
Ceza Hukuku dersleri verdiği Çukurova Üniversitesinden 29 Ekim gecesi yayınlanan 675 sayılı kanun hükmünde kararname ile ihraç edilen Yrd. Doç. Dr. Günal Kurşun’a ‘FETÖ’ üyesi olma suçlaması ile açılan davanın ilk duruşması bugün Adana 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Avrupa Birliği Delegasyonu, Uluslararası Af Örgütü, Alman Yeşiller Partisi, Adana Barosu Başkanı ve temsilcileri ile KESK, MYK Üyesi Ramazan Gürbüz ve CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş davayı gözlemci olarak izlemek üzere adliyeye geldi. İngilizce yayın yapan Zaman Today’s gazetesinde akademik nitelikli yazılar yazan Kurşun, yazdıkları ve sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek terör örgütü üyeliği ve propagandası suçlamaları ile yargılanıyor.

Herhangi bir soruşturma ya da savcılık ifadesi dahi olmaksızın doğrudan dava açılan Kurşun ilk ifadesini bugünkü duruşmada verdi, duruşma eksikliklerin giderilmesi için 19.07.2017 tarihine bırakıldı.