Adalet Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre, AGO’ların 3 Nisan’da faaliyete başlamasından 22 Haziran tarihine kadar geçen sürede adli görüşme odalarından 336 randevu alındı.

125 görüşme AGO’larda gerçekleştirildi ve uzman tarafından raporu yazılarak sonlandırıldı. 192 görüşme ise yapılmadı. Bazılarının da henüz uzman raporu yazılmadı. 19 randevu talebi ise geri çekildi. Henüz AGO dosya numarası verilmemiş çok sayıda talep olduğu da bildirildi.

Adli görüşme odaları, ‘çocuğun üstün yararı’ ilkesi gözetilerek öncelikli olarak mağdur, tanık ve suça sürüklenen çocuklar olmak üzere, cinsel suç ve aile içi şiddet suçu mağduru kadınlar ile diğer kırılgan gruba mensup mağdurların ifade ve beyanlarının alınmasında kullanılıyor. SEGBİS uyumlu odaların proje maliyeti 522 bin Euro. Bu odalarda mağdurların rahat ortamda bir kez ifadesi alınarak ikincil mağduriyetlerinin önlenmesi hedefleniyor. AGO’lar üç bölümden oluşuyor. Mağdurlar, ifadeleri öncesi bekleme odasına alınıyorlar.

Çocuklar için odalarda oyuncaklar bulunuyor. Mağdurlar ifade ve beyanlarını sadece uzman ve görüşülen kişilerin bulunduğu görüşme odasında veriyor. Tüm görüşmeler kamera ile kayıt altına alınıyor. Gözlem odası bölümünde de savcı, avukat, zabıt katibi gibi ilgililer görüşmeyi izleyebiliyorlar. Yargı yetkilileri, mikrofon ve kulaklık aracılığıyla mağdura sorulmasını istedikleri soruları iletebiliyor.


Hürriyet