Bakan Ergin, adli kontrol kararında ceza üst sınırını 3 yıldan 5 yıla çıkaran 77. maddesindeki değişiklikleri içeren paketten, tutuklu milletvekili ve askerlerin yararlanıp yararlanamayacağı şeklindeki soru üzerine, “Bu alt komisyonumuzun değerlendirdiği bir husus. Yapılan şey 3 yıldan 5 yıla adli kontrol limitini aştığı tespitiydi, yani öneri de buydu. Ancak komisyon üyelerimiz üst limiti kaldırıp tamamen hakimin tekdirine bırakmayı uygun görmüştü. Eğer adalet komisyonuz bu görüşe katılıp genel kurulumuzda onay verilirse geçmiş olacaktır. 'Şu yararlanır, bu yararlanamaz' diye bir değerlendirmeyi bizim yapmamıza imkanımız yok. Çünkü netice itibariyle karar verecek olanlar hakimlerdir. Ellerindeki dosyada suç tipine sanığın özel durumuna bakarak değerlendirme yapacaklardır” şeklinde yanıt verdi.

Cezaevlerindeki inceleme çalışmalarının bundan sonrada sürdürüleceğini ifade eden Bakan Ergin, “Bir defasında gezdirebileceğimiz kadar arkadaşlarla gezdik. Ama bu geziler devam edecek. Dışarıdan değerlendirmeler farklı yapılabiliyor. Bizim cezaevlerimiz burası. İçeride şartlar nasıl; gelip bizzat arkadaşlarımız yerinde görsünler, değerlendirsinler. Gerçekten kendilerinin tespit ettiği bir takım eksiklikler var mı, cezaevlerimiz hangi şartlarda işliyor işletiliyor, Avrupa standartları nedir, dünyadaki ortalaması nedir? Tüm bunları paylaşıp gerçekten olanı görelim tespit edelim, varsa eksikliklerimiz bunları da görelim” dedi.

İçerideki fiziki şartların bilinmediği için çeşitli yorumların yapıldığına dikkat çeken Bakan Ergin, “Tabi bunlar bilinmediği görülmediği için üzerinde çok değişik yorumlar yapılabiliyor. Bu açıdan görünmesinden bizim açımızdan fayda var. Bunları paylaşmak istedik” diye konuştu.

‘Cezaevinde netür bir eksiklik gördünüz?’ şeklinde soruyu değerlendiren Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise, “Yani Majör bir eksiklik yok. Mesela aile hekimi ile görüştük. Gerçekten çok mükemmel ortamlar oluşturmuşlar. İşlerini de severek yapan arkadaşlar. Örneğin 112’deki arkadaşlarımız bize şöyle bir şey söylediler. Mahkumları yada tutukluları taşırken güvenlik açısından onların araçlarına güvenlik görevleri de biniyor. Biraz kalabalık oluyor. Bunun gibi pasif ayrıntılar var. Bunun gibi basit ayrıntılar var. Bunları nasıl çözeceğimizi konuştuk. Bütün o şikayetler her neyse onlarla alakalı olarak sistemi değerlendirmiş olduk. Ben şahsen gözlemlediğim kadarıyla, dışarıda vatandaşlarımıza hizmeti nasıl veriyorsak, buradaki vatandaşlarımıza da aynı hizmeti vermeye çalışıyoruz” diye yanıtladı.



İHA