METİN ÇOLAK İSTANBUL

Türkiye’deki tüm adliyelerde aynı anda uygulanan ‘adli yargı yılı tatili’ tarihe karışıyor. Yargı birimlerinde yıllık ara verme uygulaması Anayasa Mahkemesi’nin 2012/108 sayılı kararıyla iptal edildi.
 
Geçtiğimiz yıl 18 Temmuz’da verilen karar, 1 Ocak 2013’te Resmi Gazete’de yayımlandı. İptal kararları Anayasa’ya göre Resmi Gazete’de yayımlandıktan 6 ay sonra yürürlüğe giriyor. Dolayısıyla 1 Temmuz 2013 tarihine kadar adli yargı tatilini düzenleyen yeni bir kanun çıkarılmazsa her yıl 21 Temmuz ile 31 Ağustos arasında yapılan uygulama 2013’ten itibaren olmayacak.

Bakanlar Kurulu’nca 2011’de Adalet Ba-kanlığı’nın teşkilat ve görevleri hakkında kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapılmıştı. Danıştay, Sayıştay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Uyuşmazlık Mahkemesi, Bölge İdare Mahkemeleri, cumhuriyet savcıları ve ceza işlerini gören personelin 21 Temmuz ile 31 Ağustos arasında adli yargı yılı tatili yapması düzenlenmişti. Söz konusu kanun hükmünde kararnameyi inceleyen Anayasa Mahkemesi 18 Temmuz 2012 günü yapılan değişiklikleri iptal etti. İptal öncesinde adli yargı yılı tatilinde çalışacak personelin seçimleri ocak ayı içinde yapılıyordu. Anayasa Mahkemesi’ndeki gelişmenin ardından, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tüm cumhuriyet savcılarına, Adalet Komisyonu Başkanlıkları ve Bölge İdare Mahkemeleri’ne yazı gönderdi. 17 Ocak 2013 tarihli yazıda, adli tatilde çalışacak personelle ilgili toplantının yapılmasına gerek olmadığının altı çizildi. ‘Adli yargı yılı tatili’ uygulamasının iptaliyle, dosya birikiminin önüne geçilmesinin sağlanması bekleniyor. Ayrıca belirli bir günde tatil yapmak zorunda kalan personelin de yıl içinde istedikleri zaman zarfında tatil hakkına sahip olması imkanı doğuyor.