Kocaeli Barosu Başkanı Tamer Solakoğlu, yargının ağır iş yükü altında ezildiğini, uzun süren ve sonuçlamayan davalar sebebiyle yargıya olan güvenin azaldığını öne sürerek, "Hakim ve savcı açığının acilen kapatılması gerekmektedir" dedi.

Kocaeli Valiliği Tören Alanı'ndaki 2011-2012 Adli Yıl Açılışı töreninde, Solakoğlu ve Kocaeli Cumhuriyet Başsavcısı Vekili Özcan Ahmet Yılmaz Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı.

Törene katılan hakim ve savcılar ile avukatlar, saygı duruşundan bulunması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından dağıldı.

Daha sonra Kocaeli Adliyesi Baro Odası'nda gazetecilere açıklama yapan Solakoğlu, yeni adli yılın yargıçlara, savcılara, avukatlara ve yargı emekçilerine güzellikler getirmesini diledi.

Hukuk devletinin siyasal ve yargı sistemini, hukukun üstünlüğü ilkesine göre biçimlendirilmiş devlet olduğunu ifade eden Solakoğlu, hukuk devletinde temel hak ve özgürlüklerin koruma altına alındığını, bu hakların korunmasındaki en önemli unsurun ise yargı organı olduğunu söyledi.

Uzun zamandır ülke gündemini yeni anayasa tartışmalarının meşgul ettiğini hatırlatan Solakoğlu, ülkenin ve yurttaşların ihtiyaçlarını karşılayacak yeni anayasa yapılmasının zorunlu olduğunun herkes tarafından kabul edildiğini belirtti.

Yeni anayasada kuvvetler ayrılığı prensibinin tam işlendiği, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının sağlandığı, bireysel hak ve özgürlüklerin tam korunduğu çağdaş demokratik düzenlemelerin getirilmesi gerektiğini vurgulayan Solakoğlu, şöyle konuştu:

"Yeni anayasada tam yargı bağımsızlığının sağlanması için Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu oluşumunun, hakimlik ve savcılık gibi iki ayrı mesleğin özlük işlerinin Hakimler Yüksek Kurulu ve Savcılar Yüksek Kurulu olarak örgütlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Oluşturulacak bu kurulların içerisinde de Adalet Bakanı ve müsteşarı bulunmamalıdır. "

Yargının bağımsız ve tarafsız olduğu kadar vatandaşların da yargıya kolaylıkla erişebilmesi, yargılamanın adil ve çabuk yapılmasının da önemli olduğunu vurgulayan Solakoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Yargımızın ağır iş yükü altında ezildiğini, uzun süren ve sonuçlamayan davalar sebebiyle yargıya olan güvenin azaldığını hepimiz görüyoruz. Hakim ve savcı açığının acilen kapatılması gerekmektedir. Her hukuki sorunun hakim ve savcının önüne gelmesini engelleyecek barolar eliyle ve avukatlar aracılığı ile yürütülen uzlaşma ve arabuluculuk kurumlarının hayata geçirilmesi gerektiğini belirtiyoruz. Yeni adli yılın ülkemize hukukun üstlüğünün sağlandığı, çağdaş demokratik, hukuk devletinin tesis edildiği bir yıl olmasını ve tüm yargı mensuplarına hayırlı olması diliyorum. "


AA