Afyonkarahisar'daki icra dava dosya sayısının çoğunun çek, senet ve faturadan kaynaklanan alacaklar olduğunu dile getiren Şahin, 2013 yılının ilk 5 ayındaki icra dosya sayılarına bakıldığında ise, sene sonuna kadar 2012 yılı rakamlarına ulaşılmasının muhtemel olduğunu dile getirdi. 2013 yılının ilk 5 aylık döneminde Afyonkarahisar'da 12 bin 98 yeni icra dosyasının açıldığını kaydeden Afyonkarahisar Barosu Başkanı Şahin, en fazla dosya açılan icra dairesinin 3 bin 111 ile 5'nci İcra Dairesi olduğunu söyledi.

Afyonkarahisar'ın Çobanlar ilçesinde kapatılan 4'üncü İcra Dairesi hariç olmak üzere, 5 icra dairesinin bulunduğunu vurgulayan Şahin, bu icra dairelerinde devreden icra dosya sayısının ise yaklaşık 17 bin olduğuna dikkat çekti. Kentte geçen yıllardan devreden icra dava dosyası ve 2013 yılında açılan yeni dosya sayısı ile birlikte toplam 83 bin 163 olan icra dava dosyasından 2 bin 218'inin sonuçlandığını kaydeden Şahin, şunları söyledi:

"Her icra dairesinin bir önceki yıldan devreden 16-17 bin dosyası var. Bu icra takip dosyalarının çok küçük bir kısmı ilamlı. Yani mahkeme kararına dayanan alacaklar. Bu borçlar yıllardır tahsil edilememiş. Bu anlamda ilimizde tahsil edilmeyi bekleyen yaklaşık 80 bin dosya bulunuyor. Bu anlamda, vatandaşlarımızın en büyük hayal kırıklığı icra sistemimizdir diyebiliriz. İcra İflas Kanunu'nda yapılan değişikliklerin ters tepmiş olduğu açıkça görülebilir. Yani sistem haklı olanı değil, borçlu olanı korumaya eğilimli. Bu tablo mafya benzeri örgütlerin tekrar sahne almasına yol açabilir."