Gazeteci-yazar Abdi İpekçi cinayeti ve iki ayrı gasp suçundan hükümlü Mehmet Ali Ağca, işlemlerin tamamlanmasının ardından Sincan F tipi Cezaevi'nden tahliye edildi. Ağca, tahliyein ardından askerlik işlemleri nedeniyle güvenlik görevlilerince GATA'ya götürüldü.GATA, Ağca'ya askerlik muayenesinde 'çürük' raporu verdi.

"Elime silah almayacağım"

Ağca’nın avukatı Hacı Ali Özhan yaptığı açıklamada, Ağca’nın askere çağrılmasını “usul hatası” olarak değerlendirdi. Özhan, “Bu usul hatası ihmalden kaynaklanıyorsa derhal düzeltsinler, doktor muayenesine gönderilmesine karşı çıkacağız” dedi.

Ağca’nın kendisine “Dinsel inançları ve felsefi değerlerine aykırı olduğu gerekçesiyle eline silah almayacağını söylediğini” aktaran Özhan, Ağca’nın askere alınması durumunda “elinde silah olan binlerce insan arasında güvenlik sorunu yaşayacağını” öne sürdü. 

Özhan, Ağca’nın uzun yıllar kendisi ve kardeşi Adnan Ağca dışında hemen hemen hiç kimseyle görüşmediğini, bu durumun müvekkilinin psikolojisine olumsuz yönde etki ettiğini ileri sürerek, askerliğe ilişkin yeni sürecin müvekkili Ağca’yı “çok üzdüğünü ve şoke ettiğini’’ savundu.


Ağca'dan 5 maddelik bildiri

Mehmet Ali Ağca'nın avukatı Gökay Gültekin gazetecilere Mehmet Ali Ağca tarafından yazıldığını söylediği İngilizce bir metni dağıttı. ''Sonsuz güç sahibi Allah'ın adıyla Tanrının ilahi mesajını ilan ediyorum'' diye başlayan metinde şu ifadeler yer aldı:

''Madde 1: Tanrı sonsuza dek tek ve benzersizdir. Tanrı sonsuza dek bütündür. Teslis (Üçleme) diye bir şey yoktur.

Maadde 2: Ben Tanrı değilim. Ben Tanrı'nın oğlu değilim. Ben ebedi Mesihim, yani ete kemiğe bürünmüş ve yeniden doğmuş aynı ilahi söz. Ben tüm evrende Tanrı'nın ebedi yüksek hizmetkarıyım. Teslis (Üçleme) diye bir şey yoktur.

Madde3: Ve Kutsal Ruh (Ruhül Kudüs) Tanrı'nın yarattığı bir melekten başka bir şey değildir. Teslis diye bir şey yoktur.

Madde 4: Dünyanın sonunun geldiğini ilan ediyorum. Tüm dünya bu yüzyıl içinde yok olacak. Her bir insan bu yüzyıl içinde ölecek.

Madde 5: İncil hata ile doludur. Mükemmel İncil'i ben yazacağım.
Ebedi Mesih Mehmet Ali Ağca''

Avukat Gökay Gültekin, ayrıca Ağca ve Papa 2. Jean Paul'un birlikte çekilmiş bir fotoğrafını kapağına taşıyan Times dergisinde çıkan bir makalenin fotokopisini de basın mensuplarına dağıttı.

 

Ağca'ya teklif yağıyor

Ağcanın avukatı Hacı Ali Özhan, Ağcanın, Papa 11. Jean Paulün mezarını ziyaret etmeyi arzuladığını, Vatikana gitmek ve Papa Benediktle bir görüşme yapmak istediğini söyledi. Ağcanın bu isteğini 13 Mart 2009da Vatikana giderek Vatikan resmi sözcüsü Federico Lombardiye ilettiğini belirten Özhan, Vatikan Başbakanı Tarcisio Bertoneye yazılı olarak ilettiğini, Aralık 2009da görüşme tarihini saptamak için Lombardi ile tekrar görüştüğünü belirtti. Görüşme tarihi konusunda henüz kesinlik olmadığını ifade eden Özhan, Ağcaya dünyanın birçok ülkesinden film, kitap, röportaj ve belgesel için 50den fazla teklifin yapıldığını kaydetti. Teklifleri Ağcaya sunduğunu, ayrıntılı değerlendirme yaptıktan sonra teklif sahipleriyle bizzat görüştüğünü ifade eden Özhan, görüşmelerin son aşamaya geldiğini ve 18 Ocaktan sonra bir iki ay içinde karara varılacağını belirtti.

Türkiyedeki 10 yıllık cezaevi süresince Ağcanın en küçük bir disiplinsiz eyleminin olmadığını söyleyerek Ağca cezaevinin en efendi mahkûmuolarak nitelendiren Özhan, Cezaevinde yüzlerce çok önemli kitap okudu, bazen ona kitap yetiştiremezdim, dinsel, felsefi, bilimsel konulu kitaplara yoğunlaşıp derinlikli bilgiyle çok yönlü entelektüel kimliğe ulaşmıştır dedi. Ağcanın yabancı ülke cezaevine giderek mahkûmiyetin son yılında kitap, film ve belgesel çalışmalarını daha rahat koşullarda yapmak ve yapımcı firma temsilcileriyle görüşme imkânı sağlamayı amaçladığını anlatan Özhan, Ağcanın tek kişilik bir odaya konulduğunu, yarı açık cezaevi ve özel izin imkânlarından faydalandırılmadığını kaydetti.

Ağcanın bu koşullarının değişmesini sağlamak için Polonya ve Portekiz vatandaşlığına geçme girişiminde bulunduğunu belirtti. Ağcanın kalacağı ülkeyi, seçeneklerin ve gelişmelerin belirleyeceğini söyleyen Özhan, Nitekim belgesel ve sinema filmi yapımcı ve yönetmenleri ile yayınevi yöneticileriyle görüştükten sonra kontrat imzalayıp çalışmalarını yürütmek için yurtdışına çıkması gerekecektir. Çeşitli ülke elçilikleriyle yaptığım görüşmelerde, vizede bir sorun çıkarılmayacağı taahhütleri de alınmıştır dedi. Ağcanın cezaevinin çıkış kapısı yerine cezaevi kampus girişinin bulunduğu bölümden bırakılacağını belirten Özhan, Ağcanın basın açıklaması düşünmediğini, cezaevi çıkışında kısa bir selamlama konuşması yapabileceğini belirtti.

Cumhuriyet / AA