İMRALI'ya "tam not" verilmesine ve AİHM'nin başvurularını reddetmesine rağmen avukatları Öcalan'la görüşmeye devam edebilecek. Çünkü avukatları İmralı Cezaevi'nin koşulları ve Öcalan'a verilen hücre-disiplin cezalannı gerekçe göstererek AİHM'ye defalarca başvurdu. AİHM, bunları tek başlıkta birleştirdi ama avukatlarının başvuruları devam etti. Adalet Bakanlığı kaynakları, avukatlarının görüşme hakkının sürmesi için sık sık bu yola başvurduğunun altını çiziyor.

MÜDAHALE EDİLEMİYOR
"Öcalan'ın PKK'yı İmralı'dan yönettiği" eleştirileri nedeniyle Adalet Bakanlığı Öcalan'la avukatlarının görüşmesine müdahalenin yollannı ararken eski AİHM yargıcı Kıza Türmen, Öcalan'ın AİHM'de açılan davalarına dikkat çekmişti. Türmen Öcalan'ın AİHM'deki davaları sürdükçe avukatlarla görüşmelerine müdahalenin söz konusu olamayacağını da bildirmişti.

ÖCALAN'A AİHM'DEN 2. RET
AVRUPA İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Abdullah Öcalan'ın Türkiye'deki yargılanma sürecinin, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi gündeminden düşürülmesine karşı yapılan başvurunun incelenmeye alınmasını reddetti.
Gerekçeli kararda, Bakanlar Komitesi'nin, 2007 yılındaki kararını, 2005 tarihli AİHM hükmünün, Türkiye tarafından gereği gibi uygulandığından tatmin olarak verdiği görüşüne vardı. Kararda, yeniden yargılama prosedürünün, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde yer alan adil yargılanma hakkı kapsamına girmediğine hükmedildi. AİHM. oy birliği ile aldığı bu karar için Türkiye'den savunma dahi talep etmeye gerek duymadı.
AİHM'nin Öcalan başvurusuna ilişkin 12 Mayıs 2005 tarihli kararı, Türkiye'nin, kararın uygulanmasından doğan önlemleri yerine getirdiği tespit edilerek, uygulamanın denetlenmesiyle görevli Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tarafından 14 Aralık 2007 tarihinde gündemden düşürülmüştü.
Öcalan'ın avukatları tarafından bunun üzerine, 12 Mayıs 2005 tarihli kararın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olarak icra edildiği iddiasıyla AİHM'ye başvuru yapılmıştı.
AİHM'nin kararıyla "Öcalan'a yeniden yargı yolu açılır" endişesiyle bugüne kadar değiştirilemeyen "Yargının yenilenmesine ilişkin maddenin değiştirilmesi önündeki engeller ortadan kalkmış oldu.



Haber Türk