Yargıtay'a gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gerçeker, Anayasa Mahkemesi'nin yeni yapısıyla ilgili duyduğu endişeleri dile getirdi.

"Böyle olacağı belliydi" diyen Gerçeker, "Süper temyiz mahkemesi geliyor. Hepimiz için hayırlı olsun" dedi.

Gerçeker, "Yargıda güvenililirlik olması lazım. Bu ülkedeki yargı birliğiyle kesin hüküm kuralıyla ne derece bağdaşır? Yargıtay son noktayı koyar. Ama yeni düzenlemeyle Yargıtay kararları da iptal edilebilecek. Bu yetkinin Anayasa Mahkemesi'ne verilmesi, süper temyiz demek. AİHM'in bile böyle yetkisi yok" diye konuştu.

Yargı organları arasında dengesizlik olduğunun altını çizen Gerçeker, "Ayaküstü değerlendirme yapmak doğru değil. Arkadaşlarla yasayı inceliyoruz. Yasa hayata geçirilecek olursa yargıda kaos ortamı oluşur. Kaç kademeli yargı sistemi olacak? Davaların uzamasını bırakın, sonu gelmeyecek" uyarısında bulundu.

Birden: 'Yargıtay ve Danıştay'ı hiçe sayıyorlar'

Tasarıyla yargı organları arasında mali açıdan bir dengesizliğin de ortaya çıkacağını belirten Gerçeker, "Mali açıdan daha fazlasını alsınlar gözümüz yok, ama biz hiçbir zaman maddi açılardan konuşmak istemedik bugüne kadar, yine de konuşmak istemiyorum, ama bireysel başvuru hakkının verilmesi nedeniyle mali hak sağlanması... Bu asli bir görevdir, o zaman asli görevini yapan herkese bir ek ödeme verilsin" diye konuştu.

Anayasa Mahkemesi ile ilgili tasarı üzerine hükümet ile bir görüşme yapıp yapmayacakları sorusuna da Gerçeker, "Öyle bir talep gelirse, bizden görüş sorulursa elbette görüşlerimizi bildiririz. Arkadaşlarımızla görüşüyoruz, gerekirse Yargıtay Başkanlar Kurulu toplantısı yapacağız. Orada da kendi görüşlerimizi daha toparlayarak, derli toplu dayanaklarını da göstererek kamuoyuna açıklayacağız" yanıtını verdi.

CHP, 'süper yetki'leri yargıya taşıyor

Tartışılan tahliyeler


Tutukluluk süreleri ile ilgili tartışlamalara da değinen Gerçeker, "Sağlıklı bir düzenleme yapılsaydı yorum farklılıkları ortaya çıkmayacaktı. Ben bu konuda bir daha konuşmayacaktım ama yanlış anlaşılma olmasın. Bir takım yanlışlar olabilir, dosya gecikiyor, zamanaşımı oluyor. Ama bizim ilkelerimiz vardır. Tutuklu dosyaları ve zamanaşımı yakın olan dosyalar öne alınır. 1. 5 milyon dosyayı kimsenin takip etme imkanı yok" dedi.

Gerçeker, "Biz hiçbir şeyi abartmıyoruz. Kamuoyunun da takdirine bırakıyoruz" diye konuştu.

Gerçeker, tahliyelerine karar verilen terör örgütü Hizbullah üyelerinin, adli kontrol için imza vermeye gitmemeleri üzerine, Yargıtayın tahliye kararı verme yetkisi bulunduğunu, ancak bundan sonra yeniden tutuklama yetkisi olmadığını söyledi.

"Basın suç işliyor"

Gerçeker, "Bunlar güzel şeyler değil, hiçbir zaman tasvip edilecek şeyler değil. Araştırıyoruz, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına yazdık, daha oradan bize olumlu bir cevap gelmedi. Elimizde kesin, net bilgiler olmadan bir şey yapma imkanımız yok. Her şeyi günü gününe araştırıyoruz. Elbette ki ortada suç varsa, suçlu varsa, deliller varsa bunlar elbette soruşturulacak, araştırılacak, sonuçta gereken yapılacak. Biz bunları yapmaya çalışıyoruz, ama maalesef olayların boyutu o kadar genişledi ki 'Yargıtay dinlenmiyor' dediler. Fakat görüyoruz, çarşaf çarşaf gazetelerde tamamen tarassut altına alınmış, bunu kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Bir hukuk devletinde böyle bir şey olabilir mi? Bunların basında yayınlanması da suç. Yasal olmayan şeylerin basın-yayın organlarında yayınlanması da suç, ama basın da görevini yapmaya çalışıyor, dördüncü kuvvet olarak" dedi.

"Şahsınıza ait hakaret içeren konuşmalar var" denilmesi üzerine Gerçeker, "Olabilir, araştırıyoruz. Ben şimdi kendi şahsıma oldu diye, onun şahsına oldu diye bir takım şeylere farklı değerler atfedecek değilim. Hepsi aynıdır. Yapılan bir yanlış varsa, benim için de öteki için de aynıdır. Yarın kimin için ne çıkacağını bilmiyorsunuz. Hani tombalada çekersiniz ya torbadan bir şey çıkar, her gün bir şey çıkıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Cemil Çiçek'ten jet yanıt


Yargıtay Başkanı Gerçeker'e hükümet kanadından Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in yanıtı gecikmedi. Çiçek, "Yargıtay Başkanı'nın açıklamalarını doğru bulmuyorum. 'Süper yetki' ifadesi doğru değil" dedi.

Çiçek, TBMM'de gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtlarken, tasarının gelecek hafta TBMM'de ele alınacağını ve görüşlerini orada ifade edeceğini kaydetti.

Bir gazetecinin, "Mahkemeye süper yetki verildiği doğru mu?" sorusuna Çiçek, "Doğru değil" karşılığını verdi.(Cnn Türk)